Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівська міськрада

Четвер, 14 грудня 2023, 11:55

Депутати Львівської міськради просять не ускладнювати ввезення гуманітарної допомоги в Україну

Львівська міськрада

Депутати звернулися до уряду з вимогою не допустити ускладнення ввезення гуманітарної допомоги в Україну.

Сьогодні, 14 грудня, на сесії Львівської міської ради депутатка фракції  Європейська Солідарність Лейла Мелесова-Вальчак зачитала звернення до Кабінету міністрів щодо недопущення ускладнення ввезення гуманітарної допомоги в Україну.

За її словами, завезення українськими волонтерами допомоги для ЗСУ є одним з ключових факторів стійкості держави.

"Волонтерська допомога дозволяє нашим воїнам отримати необхідне там, де державна система не відповідає вимогам або не встигає за потребами. У цих умовах найбільш логічним рішенням є максимально спростити увезення допомоги та розподіл її між підрозділами, які її потребують.

Однак, постанова Кабінету Міністрів України "Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану" (№ 953 від 5 вересня 2023 року) передбачає, що спрощеній системі буде покладено край" – наголосила Лейла Мелесова-Вальчак.

Згідно з новими правилами, отримувачі повинні будуть внести гуманітарні поставки в електронну систему, використовуючи кваліфікований електронний підпис. Також, їм слід буде надавати надмірні деталі про вміст поставок, отримувати унікальний код, подавати звіти тощо.

"Процедура створює аж 20 кіл бюрократичного пекла, які будуть змушені пройти надавачі, отримувачі і набувачі допомоги. Недарма петиція щодо скасування цієї постанови швидко набрала необхідну для розгляду кількість підписів.

Особливо гостро постає питання ввезення автомобілів та дронів; окремий виклик – медикаменти. А це – питання, чи не найважливіші для підтримки фронту. Подібні рішення неприпустимі – чим би не пояснювалось їх ухвалення.

Через обурення волонтерської спільноти і широкий суспільний розголос початок дії нових правил відтерміновано до 1 квітня. Але за цей час проблему необхідно вирішити по суті" – пояснила депутатка.

Як йдеться у тексті звернення, 8 листопада 2023 року ВРУ ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення порядку ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги" (проєкт № 9111 від 16.03.2023), який наближає до сучасних реалій норми застарілого закону "Про гуманітарну допомогу" 1999 року. Однак і він залишає регулювання порядку і особливостей надання гуманітарної допомоги, фактично, КМУ.

Відтак може виникнути ситуація, коли надмірні ускладнення у наданні допомоги будуть подані як "врегулювання питання відповідно до закону».

Щоб уникнути цього і зберегти ефективний механізм допомоги фронту, Львівська міська рада вимагає від уряду:

– скасувати постанову "Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану" (№ 953 від 5 вересня 2023 року);

– розробити, з обов’язковим залученням надавачів допомоги і волонтерської спільноти, постанову, яка не перешкоджатиме забезпеченню фронту.

"Основою має стати чинна постанова КМУ "Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану" (№ 174 від 01.03.2022), чинність якої необхідно продовжити на час підготовки нового документу" – йдеться у зверненні.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.