Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівська міськрада

Четвер, 14 грудня 2023, 12:26

Львівські депутати вимагають заборонити нардепам від ОПЗЖ обіймати керівні посади у ВРУ

Львівська міськрада

Депутати звернулися до ВРУ з вимогою заборонити нардепам від ОПЗЖ обіймати керівні посади та унеможливити їхнє подальше балотування до органів влади.

Сьогодні, 14 грудня, на сесії Львівської міської ради депутат фракції  Європейська Солідарність Володимир Марусяк зачитав звернення Львівської міськради до Верховної Ради України щодо заборони народним депутатам від політичної партії Опозиційна платформа – за життя обіймати керівні посади у ВРУ та необхідності прийняття змін до законів, що унеможливить здійснення депутатських повноважень у ВРУ та місцевих радах особами, що обиралися від партій, чия діяльність були призупинена рішенням РНБО.

За його словами, указом президента від № 153/2022 19 березня 2022 року введено у дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) про призупинення будь-якої діяльності низки політичних партій в Україні, а саме: Опозиційна платформа – за життя, Партія Шарія, Держава, Ліва Опозиція, Прогресивна Соціалістична Партія України, Союз Лівих Сил, Соціалістична Партія України, Соціалісти, Опозиційний Блок, Наші та Блок Володимира Сальдо.

Діяльність, зокрема, політичної партії ОПЗЖ була призупинена рішенням РНБО на період дії воєнного стану зважаючи на антиукраїнську політичну та організаційну діяльність, пропаганду війни тощо.

Марусяк наголосив, що рішенням Верховного Суду від 15 вересня 2022 року у справі № П/857/8/22 було встановлено, що депутати Маріупольської міської ради від ОПЗЖ сприяли гуманітарній катастрофі, яка зараз є у місті Маріуполі. Вони не просто підтримували окупантів, а виступали інформаторами ворожої армії та фактично корегували обстріл критичної цивільної інфраструктури.

14 квітня 2022 року Верховна Рада ухвалила рішення про призупинення діяльності фракції ОПЗЖ. Попри це, у квітні та травні 2022 року колишні народні депутати від ОПЗЖ виступили ініціаторами і створили нові депутатські групи Платформа за життя та мир й Відновлення України, продовжили здійснювати свої повноваження, маючи додаткові права, що надають їм членство у депутатських групах відповідно до ЗУ "Про Регламент Верховної Ради України", аналогічні правам депутатських фракцій.

Крім того, ряд народних депутатів, обраних від ОПЗЖ, наразі досі займають керівні посади в комітетах ВРУ, що може створити додаткові загрози державному суверенітету й територіальній цілісності України, сприяти підриву її державної, економічної та інформаційної безпеки, зниженню обороноздатності, веденню підривної діяльності проти України.

"Задля захисту суверенітету і територіальної цілісності держави, захисту демократичних цінностей і прав та свобод громадян, зміцнення національного об'єднання, закликаємо заборонити народним депутатам України, обраним від політичної партії ОПЗЖ займати посади голови, заступників голови, секретаря комітету Верховної Ради України, входити до складу тимчасових комісій, утворених у Верховній Раді України, входити до складу депутатських груп та займати керівні посади в будь-яких інших органах, утворених у ВРУ.

Забезпечити прийняття змін до всіх необхідних законів України, що унеможливлять надалі здійснення депутатських повноважень особами, обраними від політичної партії ОПЗЖ та всіх інших політичних партій, чия діяльність була призупинена рішенням РНБО (Партія Шарія, Держава, Ліва Опозиція, Прогресивна Соціалістична Партія України, Союз Лівих Сил, Соціалістична Партія України, Соціалісти, Опозиційний Блок, Наші та Блок Володимира Сальдо), у Верховній Раді України та всіх місцевих рад.

Забезпечити прийняття змін до всіх необхідних законів України, що унеможливлять надалі можливість участі у виборчому процесі як кандидатів в президенти, народні депутати України та депутати місцевих рад всіх осіб, які обиралися та/або були обраними від політичних партій ОПЗЖ, Партія Шарія, Держава, Ліва Опозиція, Прогресивна Соціалістична Партія України, Союз Лівих Сил, Соціалістична Партія України, Соціалісти, Опозиційний Блок, Наші та Блок Володимира Сальдо до Верховної Ради України та/або місцевих рад" – йдеться у тексті звернення.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.