Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

теплопостачання

Вівторок, 9 січня 2024, 09:46

В Україні дозволили відключати комунальні послуги за борги

теплопостачання

Уряд скасував мораторій на відключення комунальних послуг та нарахування пені населенню.

Про це йдеться в постанові Кабінету міністрів України № 1405 від 29 грудня 2023 року.

Кабінет міністрів скасував заборону на припинення житлово-комунальних послуг, нарахування штрафів та пені, а також на стягнення заборгованості населення за житлово-комунальні послуги.

Наразі мораторій на відключення комунальних послуг продовжуватиме діяти лише на окупованих територіях і там, де тривають бойові дії. Проте для решти споживачів комунальних послуг відновлено нарахування пені за несплату житлово-комунальних послуг.

Згідно з постановою, також відновлено стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги у судовому порядку.

Крім того, уряд повернув можливість відключення від комунальних послуг боржників, у разі несплати або недоплати за отримані послуги.

Зокрема, у разі тимчасової відсутності в житловому приміщенні споживача та інших осіб понад 30 календарних днів, постачальникам комунальних послуг має бути надана заява та документальне підтвердження в електронній або паперовій формі. Це можуть бути довідки з місця тимчасового проживання, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби (у тому числі отримані в іноземній державі), відбування покарання тощо.

Нагадаємо, мораторій на припинення житлово-комунальних послуг, нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) та стягнення заборгованості за ЖКП для населення у разі несплати був введений 5 березня 2022 року.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.