Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівська міськрада

Четвер, 8 лютого 2024, 10:57

Львівські депутати вимагають запровадити нульове розмитнення авто для військовослужбовців

Львівська міськрада

Депутати звернулися до ВРУ та уряду з вимогою запровадити "нульове розмитнення" для військовослужбовців та учасників бойових дій.

Сьогодні, 8 лютого, на сесії Львівської міської ради депутат фракції  Європейська Солідарність Володимир Марусяк зачитав звернення Львівської міськради до КМУ та ВРУ щодо запровадження можливості "нульового розмитнення" для військовослужбовців та учасників бойових дій.

За його словами, 24 березня ВРУ прийняла закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період воєнного стану", яким було врегульовано правила розмитнення автомобілів на період воєнного стану.

Зокрема, закон передбачав:

1. Звільнення від оподаткування ввізним митом: автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб i більше, транспортні засоби для перевезення вантажів, які ввозяться громадянами на митну територію України для вільного обігу.

2. Звільнення від оподаткування податком на додану вартість, акцизним податком: операції з ввезення фізичними особами на митну територію України автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів у митному режимі імпорту.

3. Звільнення від оподаткування податком на додану вартість: операції з ввезення товарів на митну територію України у митному режимі імпорту суб'єктами господарювання, які зареєстровані платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи, крім фізичних та юридичних осіб, які обрали ставку єдиного податку, визначену підпунктом 1 пункту 293.3 статті 293 Податково кодексу України.

"Закон розповсюджувався на всіх без виключення громадян незалежно від віку авто, об'єму двигуна. Отже, з 1 квітня 2022 року на період воєнного стану суттєво знизилось податкове навантаження на операції з ввезення на митну територію України транспортних засобів. Але вже з 1 липня 2022 року "нульове розмитнення" скасували. Тобто процедура розмитнення авто в Україні незмінна для всіх категорій громадян" – йдеться у тексті звернення.

За словами Марусяка, станом на сьогодні військовослужбовці та учасники бойових дій змушені купувати автомобілі для особистих потреб сім'ї чи для службових завдань, сплачуючи всі митні збори.

"Вважаємо, що ця ситуація породжує соціальну несправедливість щодо захисників України та просимо:

- звільнити від оподаткування ввізним митом військовослужбовців та учасників бойових дій;

- звільнити від оподаткування податком на додану вартість, акцизним податком військовослужбовців та учасників бойових дій з ввезення на митну територію України автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше;

- врегулювати ризики спекуляції з продажу транспортних засобів ввезених з можливістю "нульового розмитнення" – наголосив Марусяк.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.