Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Львівська ОДА

Середа, 18 вересня 2013, 12:31

Шемчук працює: за соціально-економічними показниками Львівщина на 21-му місці

Львівська область за соціально-економічними показниками посіла уже 21-те місце серед 27 регіонів і за 3 місяці опустилася на дві позиції.

Відповідний рейтинг згідно з даними Держстату (за шість місяців 2013 року) склала газета "Коментарі" у вересні. Згідно з червневим рейтингом, Львівщина займала 19 позицію.

Видання підкреслює, що у губернатора Львівщини Віктора Шемчука не вийшов швидкий старт.

Проблемою Львівщини є високий рівень вимушеної неповної зайнтості - більше 11% штатних працівників не мали можливості працювати. До слова, у січні-березні цей показник становив 10,22%.

Як пише видання, другий квартал 2013 року є першим для Шемчука повним періодом на посту губернатора, за який звітувати має саме він. І обласна влада має достатньо механізмів регулювання проблем зайнятості і можливостей правильно побудувати роботу з недобросовісними роботодавцями.

Незважаючи на це, в другому кварталі справи на Львівщині погіршилися. Зокрема, кількість робітників, які знаходяться в неоплачених відпустках зросло на 1,5 тисячі - до 9 тисяч осіб. Кількість жителів області, як працюють в неповний робочий день, зросла на 2,4 тисячі  - до 48,2 тисяч.

Також Львівщина опинилася в трійці регіонів з найменшими темпами росту обороту роздрібної торгівлі, в п'ятірці лузерів по зовнішньоторгівельному сальдо (на душу населення) і в шістці регіонів з найбільшою часткою робітників, які повністю відпрацювавши місяць, отримали гроші в межах мінімальної зарплатні.

Крім традиційної мінімальної смертності Львівщина відзначилася попаданням в сімку лідерві щодо фінансових результатів підприємств.

Якщо в першому кварталі в перерахунку на душу населення цей показник становив 25 грн на особу при середньоукраїнському 28, то за півріччя він збільшився до 328 грн на особу. В абсолютних цифрах - 832 млн грн, в тому числі прибуток рентабельних підприємств становив 1,782 млрд, а збитки нерентабельних - 0,95 млрд.

За підрахунками видання, переможцями рейтингу стали Буковина, Волинь та Вінничина, а найбільш депресивними виявилися Черкаська, Луганська та Донецька області.

Нагадаємо, у квітні, коли Шемчука тільки нещодавно призначили, за офіційними даними Львівщина посідала 26-е або ж передостаннє місце серед регіонів України за соціально-економічними показниками.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.