Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Гута Пеняцька

polukr.net

Понеділок, 26 лютого 2018, 12:45

Дуда звинуватив українських націоналістів у знищенні мешканців Гути Пеняцької

Гута Пеняцька

Президент Польщі Анджей Дуда звинуватив українців у геноциді поляків у селі Гута Пеняцька в 1944 році.

Про це повідомляє Gazeta.ua.

У зверненні президента Польщі Анджея Дуди, яке зачитав держсекретар його канцелярії Адам Квятковський під час відзначення 74 роковини злочинів у селі Гута Пеняцька (Бродівського району) в 1944 році, йдеться, що українці разом із німецькими військами знищили мешканців цього села.

"Злочин геноциду, який вчиняли тут українські солдати та поліцейські на службі гітлерівського Третього Рейху, а також українські націоналісти, призвів до знищення близько тисячі людей – польських жителів Гути Пеняцької, євреїв і біженців з інших міст Волині та Поділля, яких вони переховували", – йдетьсяу зверненні.

За його словами, поляки прагнуть хороших відносин із українцями, але майбутнє треба "будувати на основі істини, а не брехні чи запереченнях".

Додамо, що сьогодні під час апаратної наради голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка наголосив, що представники громадських організацій, які були присутні на урочистостях, толерантно відреагували на звернення президента Польщі, а правоохоронці запобігли непорозумінням і провокаціям.

Нагадаємо, у січні 2017 року невідомі осквернили пам'ятник вбитим полякам на місці винищеного польського села Гута Пеняцька Бродівського району на Львівщині. Залишки пам'ятника пофарбували у кольори українського прапора УПА, а також намалювали символи СС.

А у березні минулого року представники молодіжного військово-спортивного товариства "Сокіл" влаштували під стінами обласної ради пікет з вимогою провести розслідування щодо затримання львівського історика та свободівця Михайла Галущака за те, що він розгорнув червоно-чорний прапор і банер із вимогою відновити зруйновані в Польщі українські могили під час заходів у Гуті Пеняцькій на Бродівщині.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.