Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

ДТЕК Західенерго

Вівторок, 2 червня 2020, 16:55

АМКУ визнало ДТЕК Ахметова монополістом на Бурштинському енергоострові

ДТЕК Західенерго

Антимонопольний комітет визнав зловживанням монополією дії ДТЕК Західенерго та підприємств Ріната Ахметова на території Бурштинського енергоострова.

Про це повідомила пресслужба Антимонопольного комітету.

Якщо комітет ухвалить рішення, то на підприємства буде накладено штраф у розмірі до 10% від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній звітний рік. 

Розслідування АМКУ, котре тривало з жовтня, показало наступні результати:

Група "ДТЕК" у складі "ДТЕК Західенерго" та "Д. Трейдінг" у липні-жовтні 2019 року займала монопольне (домінуюче) становище на регіональному ринку комерційного продажу електричної енергії та балансування в години як мінімального, так і максимального навантаження в торговій зоні острова "Бурштинської ТЕС".

З кінця липня 2019 року "ДТЕК Західенерго" зменшував обсяги пропонованої електроенергії в години мінімального навантаження, що призводило до зростання обсягів продажу на балансуючому ринку за вищими для споживачів цінами.

У липні-жовтні 2019 року "ДТЕК Західенерго "встановлював на ринку" години максимального навантаження завищені та економічно необґрунтовані ціни на продаж електричної енергії.

У АМКУ зазначають, що дії відповідача у справі були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку, наприклад, купівля електроенергії в сусідніх європейських країнах, перш за все Словаччини, де в досліджуваний період вона була значно дешевшою. Тому, дії ДТЕК Західенерго кваліфікуються Антимонопольним комітетом як зловживання монопольним (домінуючим) становищем.

Нагадаємо, у жовтні 2019 року АМКУ розпочав розслідування щодо можливого зловживання монопольним становищем ПАТ "ДТЕК Західенерго". Ау березні цього року видання "Наші Гроші" опублікували інформацію про завищення цін на електроенергію в зоні Бурштинської ТЕС, яку енергокомпанія "ДТЕК Західенерго", що належить олігарху Рінату Ахметову, назвала "маніпулятивною і такою, що не відповідає дійсності".

Додамо, за даними Держкомстату, у 2018 році Бурштинська ТЕС, що входить в ДТЕК "Західенерго" олігарха Ріната Ахметова, викинула в атмосферу 182,922 тисяч тонн забруднюючих речовин. Компанія опинилася на 3 місці у антирейтингу, до якого також потрапили ще 5 підприємств Ахметова, обсяг їхніх викидів склав більше 847 тисяч тонн.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.