Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

нардепи з Львівщини

Вівторок, 30 листопада 2021, 15:31

19 нардепів з Львівщини не підтримали податковий законопроєкт

нардепи з Львівщини

Верховна Рада ухвалила закон, який встановлює оподаткування сільського господарства, операцій з нерухомістю, збільшує акцизи та екологічний податок.

Сьогодні, 30 листопада, Верховна Рада прийняла законопроєкт №5600 щодо внесення змін до Податкового кодексу України, якими збільшують ставки податків, акцизів та інших платежів до державного бюджету.

"За" проголосували 255 народних депутатів.

Зокрема, законом вводиться мінімальне податкове зобов’язання щодо земельної ділянки. Якщо оцінка землі становитиме стандартні для України 28 тисяч гривень за гектар, мінімальне зобов'язання складе 1,4 тисячі гривень за гектар на рік.

Також встановлюється податок на доходи у розмірі 18%, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції на суму, що перевищує 12 розмірів мінімальної заробітної плати (6 500 гривень).

Законопроєктом передбачено зменшення мінімальної площі землі фермерського господарства, що дає право переходу на спрощену систему оподаткування з 2 гектарів до 0,5 гектара, а також виключаються з платників єдиного податку 4 групи платники, основним видом діяльності яких є розведення свійської птиці (крім курей).

Згідно з документом, дохід, отриманий від продажу протягом року другого об’єкта нерухомості оподатковується за ставкою 5%, третього та наступних об’єктів нерухомості – за ставкою 18%.

Крім того, встановлюється обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи-боржника за кордон. Законом передбачається і встановлення обмеження у праві виїзду керівників юридичних осіб або постійних представництв нерезидентів-боржників за межі України у разі невиконання податкового обов’язку.

Також законом підвищуються ставки екологічного податку, рентної плати за користування надрами та ставки акцизного податку на алкоголь і цигарки. Зокрема, розмір ставок на алкоголь зросте на 5%, а ставка екологічного податку на викиди вуглекислого газу – до 30 грн/тонну, що залишається найнижчою ставкою податку на викиди вуглецю в Європі.

Екоподаток на відходи гірничої промисловості збільшили лише на 10% – до 0,54 грн/тонну.

У Міністерстві фінансів розрахували, що прийняття цього законопроєкту дозволить зібрати у 2022 році з українців додатково 30 млрд гривень податків, хоча прийнятт

Закон, у разі підписання президентом, набирає чинності з 1 січня 2022 року, що є порушенням норми Податкового кодексу України.

З львівських нардепів законопроект підтримали: Андрій Герус (Слуга народу), Юрій Камельчук (Слуга народу), Мар'ян Заблоцький (Слуга народу), Остап Шипайло (Слуга народу), Святослав Юраш (Слуга народу), Ростислав Тістик (Слуга народу), Орест Саламаха (Слуга народу), Ірина Верещук (Слуга народу), Тарас Батенко (За майбутнє), Павло Бакунець (Довіра), Андрій Кіт (Довіра), Ярослав Дубневич (За майбутнє).

Відсутні на пленарному засіданні: Тарас Козак (Опозиційна платформа – За життя), Микола Княжицький (Європейська Солідарність), Ярослав Рущишин (Голос), Галина Васильченко (Голос).

Були присутні у залі, але не голосували: Євген Петруняк (Слуга народу).

Утрималися: Олена Кондратюк (позафракційна), Ярослав Юрчишин (Голос), Роман Лозинський (Голос).

Проголосували проти: Юрій Загородній (Опозиційна платформа – За життя), Володимир В'ятрович (Європейська Солідарність), Андрій Парубій (Європейська Солідарність), Софія Федина (Європейська Солідарність), Михайло Бондар (Європейська Солідарність), Микола Величкович (Європейська Солідарність), Андрій Лопушанський (Європейська Солідарність), Олег Синютка (Європейська Солідарність), Степан Кубів (Європейська Солідарність), Михайло Цимбалюк (Батьківщина), Наталія Піпа (Голос).

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.