Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

площа Міцкевича

Центр розвитку нерухомості

Понеділок, 10 січня 2022, 14:34

Верховний суд скасував детальний план для будівництва готелю на площі Міцкевича

площа Міцкевича

Верховний суд визнав нечинним детальний план території щодо площі Міцкевича, 9, де фірма власника автозаправок ОККО Віталія Антонова будує готель.

Про це йдеться у постанові Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду у справі №380/142/20 від 7 грудня 2021 року.

Касаційний адміністративний суд визнав нечинною ухвалу Львівської міської ради від 19 вересня 2019 року "Про затвердження детального плану території у районі площі Ринок" в частині затвердження детального плану території, що стосується площі Адама Міцкевича, 9. На підставі цієї ухвали в охоронній зоні всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та в історичному центрі Львова компанії власника автозаправок ОККО Віталія Антонова дозволили збудувати готель.

З позовом до Львівської міськради звернулися Львівська обласна організація Національної спілки художників та Український національний комітет міжнародної ради з охорони пам’яток та історичних місць (ІКОМОС) ще у грудні 2019 року. Вони просили визнати протиправною та скасувати цю ухвалу міськради. 

У лютому та травні 2021 року позивачі програли справу у Львівському окружному адміністративному та Восьмому апеляційному суді відповідно. Натомість Верховний суд частково задовольнив касаційну скаргу позивачів та визнав протиправним та нечинним затвердження детального плану території, що стосується площі Адама Міцкевича, 9 у Львові

Касаційний адміністративний суд вирішив, що громадські слухання щодо забудови ділянки на площі Міцкевича були проведені не правильно, оскільки з повідомлення про їхнє проведення не було зрозуміло, що йтиметься, зокрема, про цю ділянку.

Як йдеться у рішенні суду, у зонах охорони пам’яток, історичних ареалах, занесених до Списку історичних населених місць України, встановлено особливий режим регулювання забудови. Наприклад, у таких зонах забороняється будувати без погодження в органах охорони культурної спадщини. Тому міськрада та компанія-забудовник мали отримати дозвіл Мінкульту та ЮНЕСКО на будівництво готелю.

Також суд, посилаючись на практику Європейського суду з прав людини, зазначив, що позивачі мали право оскаржити рішення міськради, оскільки громадська організація має право звертатися до суду для захисту суспільних інтересів, якщо це співпадає зі статутними завданнями цієї організації.

За даними порталу YouControl, ТОВ "Центр розвитку нерухомості" заснували у Львові у 2004 році. Компанія займається будівництвом житлових та нежитлових будівель. Кінцевим власником підприємства є Віталій Антонов, а у переліку засновників − компанія "Сандве Лімітед" (Кіпр).

Зазначимо, Віталій Антонов є найбагатшим серед львів'ян та 16-й у рейтингу найбагатших українців з капіталом 600 млн дол. Він є мажоритарним акціонером ПАТ "Концерн Галнафтогаз", яке володіє мережею автозаправних комплексів "ОККО". 

OKKO Group – всеукраїнський холдинг, флагманом якого є мережа АЗК "ОККО" ("Концерн" Галнафтогаз"). До складу OKKO Group входить понад 10 різнопрофільних бізнесів в сфері виробництва, торгівлі, будівництва, страхових, сервісних та інших послуг.

Нагадаємо, 7 лютого 2020 року виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив містобудівні умови на будівництво ТзОВ "Центр розвитку нерухомості" готелю з адміністративно-торговими приміщеннями, підземним паркінгом та даховою котельнею на пл. А. Міцкевича, 9 у м. Львові.

Додамо, у червні 2019 року у Львівській міськраді погодили детальний план, який дозволяє будівництво готелей  на вулиці Івана Федорова, 23 та 28, також ще один готель на площі Міцкевича, 9.

А у грудні 2018 року  Львівська міськрада дозволила будівництво готелю на площі Міцкевича ТзОВ "Центр розвитку нерухомості", яке належить львівському бізнесменові Віталію Антонову.

Торік у січні Варіанти розмовляли про будівництво готелю на Міцкевича, 9 з директором "Центру розвитку нерухомості" Євгеном Зінов'євим. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.