Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Різдвяний ярмарок у Львові

Понеділок, 19 грудня 2022, 14:53

Майже половина українців виступають за перенесення святкування Різдва

Різдвяний ярмарок у Львові

44% українців підтримують ідею перенесення святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня.

Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною групою "Рейтинг" 20-21 листопада цього року.

Згідно з результатами опитування, за останній рік дещо зросла кількість тих, хто святкує Різдво лише 25 грудня (з 4% до 11%), та тих, хто відзначає його в обидві дати (з 18% до 25%).

55% українців будуть святкувати Різдво 7 січня (у 2021 – 71%), а 8% взагалі не святкують Різдво (найбільше таких серед молоді, мешканців півдня та столиці). Частіше про подвійне святкування Різдва, або ж святкування лише 25 грудня говорили мешканці заходу, Києва, молодші опитані та греко-католики.

Загалом 44% українців підтримують ідею перенесення святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня. Ця цифра зросла на 18%, порівняно з 26% у 2021 році. Натомість проти такої ідеї виступили 31% опитаних (у 2021 – 58%). Ще 23% зазначили, що їм байдуже це питання і 2% – не змогли відповісти.

Найбільше прихильників ідеї перенесення Різдва серед мешканців заходу і Києва: більш ніж половина підтримують цю ідею.

Окрім того, спостерігається значна підтримка ідеї перенесення святкування Різдва серед греко-католиків. Серед парафіян ПЦУ – таких майже половина (46%), при цьому третина з них проти такої ідеї. Натомість серед мешканців півдня та сходу відносна більшість не підтримують ідею перенесення дати святкування Різдва. 

Опитування було проведено серед населення України від 18 років і старше в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок. Соціологи опитали 1000 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження: не більше 3,1%.

Нагадаємо, Різдво в Україні відзначається двічі за Юліанським та Григоріанським календарем – 25 грудня та 7 січня. Різдво 25 грудня стало офіційним вихідним у 2017 році. ПЦУ дозволила єпархіям цьогоріч проводити богослужіння на Різдво за Новоюліанським календарем.

Додамо, у 2019 році під час сесії Львівської міськради депутати попросили затвердити єдину дату святкування Різдва в Україні та світі 25 грудня.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.