Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Sense Bank

dev.ua

П'ятниця, 21 липня 2023, 15:01

Кабінет міністрів націоналізував Sense Bank Фрідмана

Sense Bank

Уряд придбає акції "Сенс Банку" у Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за 1 гривню.

Про це йдеться у постанові Кабінету міністрів України № 739 від 21 липня 2023 року.

Сьогодні, 21 липня, Кабінет міністрів ухвалив рішення придбати у повному обсязі акції "Сенс Банку" у Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за 1 гривню.

Згідно з цим, банк стає державним під управлінням Міністерства фінансів.

"Прийняти пропозицію Національного банку про участь держави в особі Міністерства фінансів у виведенні з ринку системно важливого банку акціонерного товариства "Сенс Банк у спосіб, визначений пунктом 5 частини другої статті 39 ЗУ "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", – йдеться у повідомленні.

Згідно з постановою, "Державний експортно-імпортний банк України" (Укрексімбанк) визначили депозитарною установою, в якій відкрито рахунок у цінних паперах на ім’я держави, на який будуть зараховані на акції АТ "Сенс Банку".

Нагадаємо, раніше Нацбанк прийняв рішення вивести з ринку "Сенс Банк" й звернувся до уряду з проханням націоналізації фінустанови. А ще 29 травня Верховна Рада прийняла законопроєкт, який дозволяє націоналізувати банки підсанкційних власників, що дозволяє державі націоналізувати "Сенс Банк" ("Альфа-Банк") Михайла Фрідмана.

Додамо, ще з грудня 2022 року "Альфа-Банк" офіційно змінив назву на Sense Bank, щоб не асоціюватися з російським "Альфа-Банком". Частка у цьому банку належить російському олігарху, уродженцю Львова Михайлу Фрідману, який з 28 лютого 2022 року потрапив під санкції Євросоюзу.

У березні цього року у банку заявили, що знайшли інвестора з Польщі, який готовий викупити частки російських олігархів Михайла Фрідмана та Пьотра Авена.

Українська філія російського банку "Альфа-Банк Україна" з 2011 до 2018 року була титульним спонсором фестивалю Alfa Jazz Fest, який з 2018 року називається Leopolis Jazz Fest.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.