Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Ірина Гримак

Фб І. Гримак

Прес-реліз,   Четвер, 21 вересня 2023, 18:11

Військовий ПДФО за 2023 рік залишиться у бюджеті громад

Ірина Гримак

Про це повідомила  депутатка Львівської облради, очільниця Фонду "Львівщина" Ірина Гримак у пості в Фейсбуці. 

Ірина Гримак пояснила, що вчора, 20 вересня, пройшло пленарне засідання Верховної Ради, де представляли проєкт бюджету на 2024 рік. Зокрема, нардепи розглядали й законопроєкт Кабміну про те, щоб забрати у громад кошти з "військового" ПДФО і перенаправити їх у держбюджет вже з 1 жовтня 2023 року.

"Народні депутати проголосували за проєкт держбюджету у першому читанні, але провалили голосування за скорочення терміну внесення поправок до другого читання. Тому розгляд та ухвалення законопроєкту в цілому можливе лише у перших числах жовтня. Це означає, що внести зміни до 1 жовтня вже не встигнуть. І гроші з "військового" податку за 2023 рік залишаться у бюджеті територіальних громад. У цій ситуації зростає вага позиції народних депутатів-мажоритарників. Саме вони найкраще знають і розуміють проблеми своїх округів та виборців зсередини, а отже повинні донести позицію громад щодо ПДФО до всіх політиків, які ухвалюють це питання. Від того, як активно вони працюватимуть, залежить остаточна доля законопроєкту про держбюджет 2024 року", – написала вона. 

Додамо, згідно з регламентом Верховної Ради України пропозиції та поправки для підготовки законопроєкту до другого читання вносяться в чотирнадцятиденний строк після дня прийняття законопроєкту в першому читанні за основу. У цьому випадку це відбуватиметься в термін не раніше 5 жовтня. 

Нагадаємо, що Кабінет міністрів 12 вересня схвалив проєкт закону "Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України", де пропонувалось зарахування з 1 жовтня 2023 року до 31 грудня 2024 року до спеціального фонду держбюджету надходжень від оподаткування доходів у вигляді грошового забезпечення, винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу та спрямування зазначених надходжень за такими напрямами: 50% – Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України для здійснення заходів із закупівлі спеціальної техніки та обладнання; 50% – Міністерству з питань стратегічних галузей промисловості України на виконання державних цільових програм реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу, розроблення, освоєння і впровадження нових технологій, нарощування наявних виробничих потужностей для виготовлення продукції оборонного призначення.

Цю пропозицію сприйняли тергромадами, адже ці кошти, вони спрямовують на підтримку ЗСУ, допомогу ВПО, а також на забезпечення інших повноважень, які передусім пов'язані з питаннями оборони та соціальною підтримкою населення.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.