Зміст статті

18 грудня 2023

Школа Володимира Патика: Палітра діалогу

Виставка "Школа Володимира Патика: Палітра діалогу" у Львівському палаці мистецтв.

Твори учнів, викладачів, послідовників та прихильників "Школи емоційного живопису" львівського живописця Володимира Патика на виставці "Школа Володимира Патика: Палітра діалогу", яка триватиме до 14 січня 2024 року.

До експозиції виставки "Школа Володимира Патика: Палітра діалогу" увійшли понад 200 творів. У 2013 році львівський живописець Володимир Патик започаткував "Школу емоційного живопису", яка завдяки активній діяльності професійних львівських митців-педагогів продовжила втілення творчої парадигми художника.

Завдяки ініціативі творчої майстерні Роксолани та Остапа Патиків з 2017 року творчий діалог митців з Володимиром Патиком – це щорічні виставки, конференції та тематичні пленери. Вони об'єднують різні покоління митців з різних куточків України й світу, а також формують широку палітру діалогу з митцем, що втілюється в найрізноманітніших теоретичних та практичних видових й жанрових мистецьких практиках.

Початок діалогу в експозиції – це серія шкіців (ескізів) Володимира Йосиповича Патика, які він виконав впродовж мандрівок Європою на початку 90-х роках 20 століття. Серія ескізів у техніці пастелі, олівця експонується вперше.

Продовжує палітру діалогу з митцем серія "вільного та емоційного" малярства учнів молодшої "Школи емоційного живопису ім. Володимира Патика". В експозиції також представлені твори професійних митців-педагогів Школи, які впродовж 10 років підтримували високопрофесійний академічний вишкіл у школі. "Між фарбою та кольором" – творче кредо представників та представниць старшої "Школи емоційного живопису ім. Володимира Патика", що відкривають наступний вектор експозиційного діалогу. Формалістичні натюрморти – довготривалий пошук колористичної експресії, такої характерної для Володимира Патика, а "квіти" – провідний інструмент "Воскресіння" натури.

Живою метафоричною та символічною "мовою натури" рефлексують різножанрові та полістилістичні твори експозиції, створені впродовж проведення семи пленерів (2018-2023) імені Володимира Патика у мальовничих Мельниках на Волині та на Закарпатті.

Найколоритніша палітра діалогу з Володимиром Патиком, представлена в експозиції – живописні твори 2022-2023 років Остапа Патика. Творчий діалог вчителя та учня, батька та сина, засновника та послідовника, та найголовніше стійкої позиції митця в реаліях системи та активної позиції митця в реаліях війни.

Виставка триватиме до 14 січня 2024 року. Графік роботи Львівського палацу мистецтв: вт-нд з 11:00 до 17:30 (понеділок – вихідний день).

Володимир Йосипович Патик (1926-2016) – український живописець, пейзажист, майстер натюрморту. Член Спілки Художників України з 1958 року, Заслужений художник України (1996), лауреат Національної премії ім. Т. Г. Шевченка (1999), Народний художник України (2006). Розмова Варіантів з Володимиром Патиком 2012 року "Картини, як і книжки, мають йти між люди".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.