Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

архів

archivelviv.gov.ua

Понеділок, 22 квітня 2024, 12:50

На Львівщині оцифрували історичні документи про реконструкцію та перепланування будинків Львова

архів

Документи містять плани будівництва, реконструкції чи перепланування на кожний будинок Львова та околиць впродовж 1849-1939 років.

Про це повідомляє Державний архів Львівської області на своїй сторінці у Фейсбуці.

Станом на середину квітня Державний архів Львівщини, за підтримки Міжнародного альянсу із захисту спадщини в зонах конфлікту – ALIPH (ALIPH Foundation) та фірми "Архівні інформаційні системи", оцифрував та опублікував 150 000 цінних історичних документів Львова.

Йдеться про документи Національного архівного фонду "Магістрат королівського столичного міста Львова".

Документи відділу будівельного нагляду львівського магістрату містять плани будівництва, документи про реконструкцію, перепланування, поверхові плани, фасади на кожний будинок Львова та околиць за 1849-1939 роки.

Також тут міститься переписка щодо надання дозволу на проведення тих чи інших робіт.

"В документах фонду наявна інформація про розбудову міста, креслення відомих львівських архітекторів таких як Левинський, Каслер, Боулік. Більша частина оцифрованих справ належить до австрійського періоду історії Львова, який став добою інтенсивної розбудови міста. Виняткова цінність документів, як історичного джерела полягає у тому, що вони документують усі зміни, які відбувалися з львівськими будівлями" – наголосила директорка Державного архіву Львівської області Ірина Мартенс.

Зазначимо, всі оцифровані справи сформовані в алфавітному порядку назв вулиць від літери А до літери Г станом на 1945 рік, їх можна переглянути тут.

 

 

Нагадаємо, станом на початок січня цього року Львівський історичний архів завантажив в інтернет 500 тисяч оцифрованих копій унікальних документів.

Крім того, у лютому архів завантажив в інтернет понад 50 справ НКВС в області.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.