Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівщина

Понеділок, 22 квітня 2024, 14:48

У ВРУ визначились з перейменуванням Червонограда та восьми сіл Львівщини

Львівщина

У Верховній Раді зареєстрували постанову, якою пропонують перейменувати Червоноград, Червоноградський район та ще 8 сіл Львівщини.

На сайті Верховної Ради 19 квітня зареєстрували постанову № 11188, яка передбачає перейменування окремих населених пунктів та районів в Україні.

Законопроєкт пропонує перейменувати понад 300 населених пунктів, назви яких містять символіку російської імперської політики або не відповідають стандартам державної мови. Зокрема, це 7 районів, 15 міст, 54 селища та 267 сіл.

У Львівській області перейменувати планують 8 сіл у Золочівському, Стрийському, Яворівському та Львівському районах, місто Червоноград та Червоноградський район:

- село Кіз’я Золочівського району на село Кізя;

- село Підгородне Золочівського району на село Підгороднє;

- село Червоне Золочівського району на село Галицьке;

- село Чішки Золочівського району на село Чишки;

- село Гончари Львівського району на село Гончарі;

- село Красічин Львівського району на село Красичин;

- село Листв’яний Стрийського району на село Листвяний;

- село Іорданівка Яворівського району на село Йорданівка;

- Червоноградський район на Шептицький район;

- місто Червоноград Червоноградського району на місто Шептицький.

Як зазначається в пояснювальній записці, місцеві органи влади мали пів року на пропозиції щодо перейменування населених пунктів, районів, назви яких містять символіку російської імперської політики або присвячені відповідним особам/подіям. Такий термін надавався і для населених пунктів, назви яких не відповідають стандартам мови.

Якщо рішення не було ухвалено, то за основу беруться рекомендації Українського інституту національної пам’яті та Національної комісії зі стандартів державної мови.

Нагадаємо, у березні цього року комітет ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування прийняв рішення перейменувати місто Червоноград Львівської області на Шептицький.

Натомість Український інститут національної пам'яті у серпні 2023 року рекомендував перейменувати Червоноград на Кристинопіль, що є історичною назвою цього міста до 1951 року.

Додамо, у рамках процесу декомунізації Червоноградський район пропонували перейменувати у Прибузький.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.