На Волині поляки вшанували жертв Волинcької трагедії

Субота, 31 серпня 2013, 20:32

Нащадки мешканців сіл Воля Островецька (Wola Ostrowiecka) та Острівці (Ostrówki) вшанували пам’ять жертв Волинської трагедії.

Про це повідомляє Польське радіо.

Як каже Кшиштоф Ґєдз, нащадок сім’ї з Волі Островецької, участь у цих врочистостях є нагодою глибоко задуматися над спільним польсько-українським минулим.

- Передусім, ми хочемо віддати шану усім жертвам, людям, котрі пройшли на цій землі через такі страждання. Без сумніву, це час задуми. Для нас – це другий День усіх померлих, що відзначається у Польщі 1 листопада. Ті, хто вчинив ці злочини, їх вже немає серед живих. Зараз на цій землі живуть люди, котрі не мають ворожого ставлення до поляків, навпаки – вони дружелюбні. - каже Ґєдз.

У вшануваннях взяло участь близько 150 осіб, серед них – консул РП у Луцьку, голова польського Інституту національної пам’яті.

Нагадаємо, 12 липня, Сейм Польщі не зумів проголосувати за за поправку, відповідно до якої Волинську трагедію назвали б геноцидом польського народу, проте напередодні трагедію у польському парламенті охрестили "етнічною чисткою з ознаками геноциду".

Воли?нська траге?дія (пол. Rze? wo?y?ska, «Волинська різанина») — обопільні етнічні чистки українського і польського населення здійснені Українською Повстанською Армією та польською Армією Крайовою за участю польських батальйонів шуцманшафту та радянських партизанів у 1943 році під час Другої світової війни на Волині.

Мітки: волинська трагедія