Влада Львова обговорює з освітянами перехід на шестиденний навчальний тиждень

П'ятниця, 15 серпня 2014, 16:57

Львівська міська рада ініціює переведення учнів шкіл Львова на шестиденний навчальний тиждень, щоб потім, під час зими, діти пішли на канікули.

Про це Варіантам повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Зараз ми маємо складну ситуацію в державі, погіршення суспільно-політичної ситуації, маємо енергетичну та фінансову кризи. Тарифи на газ впродовж цього року зросли більше, ніж на 80 відсотків - це є суттєво. Маємо визначені на рік кошти на енергоносії, ми провели детальний аналіз коштів, які а сьогодні є використані, визначили, яка потреба в грошах у нас є до кінця року. Сьогодні маємо нестачу у розмірі 12 млн грн на енергоносії, маємо нестачу коштів на заробітну платню педагогічним працівникам, постійно зростає індексація і відповідно це все відбивається на бюджетних призначеннях.

Враховуючи усі ці моменти, ми переглядаємо план роботи на цей рік. Були різні модельні структури навчального року, ми розглядали різні варіанти. Є оптимальна пропозиція яку ми винесли на обговорення для керівників навчальних закладів та педагогічних працівників. Ми провели засідання фокус- груп з числа керівників навчальних закладів, де обговорювали ці питання та модель структури, провели обговорення з головами профспілкових комітетів, зараз обговорюємо цей процес з представниками батьківських громад.

Початок навчального року пропонується 1 вересня, його завершення, згідно з рекомендаціями Міністерства освіти, планується до 1 липня.

Плануємо 5-ти денний навчальний тиждень з відпрацюванням по суботах за грудень, тобто вересень, жовтень, листопад ми будемо працювати за грудень і з 6 грудня плануємо провести зимові канікули, які триватимуть до 2 лютого. Окрім цього, плануємо з 18 до 26 жовтня провести осінні канікули, оскільки додається окреме навантаження на Педагогічні працівники будуть отримувати зарплатню згідно з тарифікацією.

В грудні заробітну платню вчителі отримуватимуть, не відвідуючи шкіл, її виплачуватимуть за суботи, які вже були відпрацьовані впродовж осені. Гроші за січень отримають за те, що відпрацюють впродовж лютого-травня.

Три дні першого семестру будемо відпрацьовувати шляхом ущільнення програм і це нам дозволило Міністерство освіти.

У випадку, якщо ця структура буде прийнята, перш за все ми звертатимемось з методичними рекомендаціями щодо відміни домашнього завдання на вихідні дні для учнів початкової школи в обов'язковому порядку. Будемо рекомендувати працівникам навчальних закладів переглянути розклад занять на суботу, а також тривалість уроків для учнів початкової школи. Окрім цього, буде розглянуто рішення про обмеження кількості домашніх завдань для учнів основної та старшої школи, щоб хоч трохи розвантажити дітей»,- розповіла Галина Слічна, начальник управління освіти ЛМР

«Сьогодні ці питання розглядають на рівні трудових колективів, такий варіант структури навчального року вони підтримують, батьки теж віднеслись з розумінням та підтримують цю ініціативу.

Сьогодні маємо думати, як в навчати дітей у нормальних, комфортних умовах. Не факт, що буде холодно у грудні, ми повинні максимально використати ці місяці, щоб дати дітям максимум знань.

Якщо взяти енергоносії, то перш за все тільки за тепло і газ на грудень виділено 10,5 мільйонів гривень - це є бюджетні призначення, якщо підемо на канікули та врегулюємо опалення, економія складе близько 10 мільйонів.

В залежності від погодних умов, будемо регулювати і канікули. Якщо ми пропонуємо канікули провести з 18 жовтня, а на ці дні буде наприклад +15С, їх не буде змісту робити і можна буде змістити далі, так само і в грудні зможемо їх посунути в залежності від погоди.

Такі рішення плануємо виносити на наступне засідання виконавчого комітету.

Садочки у цей час будуть працювати в звичайному режимі»,- додала Галина Слічна

Мітки: Львівська міська рада, навчання, школи