ПФ виплачує пенсії українським пенсіонерам, які емігрували за кордон, щоквартально

Середа, 27 червня 2012, 15:19

Пенсійний Фонд України виплачує пенсії літнім українцям, які емігрували за кордон, щоквартально. Про це повідомила начальник Управління міжнародного співробітництва Пенсійного фонду України Марія Плаксій.

 

Пенсіонер, якому в Україні призначено пенсію, вирішив виїжджати за кордон, необхідно перед від'їздом звернутися до територіального органу Пенсійного фонду України за місцем одержання пенсії в Україні. «За його заявою може бути виплачена пенсія за шість місяців наперед перед від'їздом. Тут же можна отримати «Пам'ятку для пенсіонерів, які виїжджають на постійне проживання за кордон» з необхідною інформацією та переліком держав, з якими сьогодні Україною укладені міжнародні договори про соціальне (пенсійне) забезпечення. У разі порушення клопотання про переведення, тобто переказ пенсії з України в іноземну державу, з якою укладено міжнародний договір про соціальне забезпечення, громадянин повинен звернутися до компетентного органу з питань пенсійного забезпечення за місцем свого проживання в цій державі», - зазначила М. Плаксій.

Переказування пенсій громадянам, які виїхали на постійне місце проживання до інших держав, здійснюється щоквартально у валюті тієї країни, де проживає пенсіонер, (у доларах США або в євро) за офіційним обмінним курсом Національного банку України гривні до іноземних валют.

Крім того, витрати, пов'язані з переказом пенсій Пенсійним фондом України за кордон, здійснюються за рахунок коштів Пенсійного Фонду. Одержувачі пенсій не несуть витрат, пов'язаних із переведенням належних їм грошей.

За 2011 рік з України переказано пенсій на суму 1 280,16 тис. дол. США та 971,83 тис. євро. В Україну згідно з міжнародними договорами України про співпрацю переказано пенсій на суму 2 277,27 тис. дол. США, 342,06 тис. євро та 65,72 млн. російських рублів.

Джерело: Українська газета

Мітки: Пенсійний фонд України