З'явився список осіб, які підпадають під декомунізацію

П'ятниця, 9 жовтня 2015, 09:29

На сайті Інституту національної пам’яті оприлюднено список прізвищ історичних діячів, чия діяльність підпадає під дію закону про декомунізацію.

Про це йдеться на офіційному веб-сайт Українського інституту національної пам'яті.

Відтак, йдеться про осіб, які обіймали керівні посади в комуністичній партії, вищих органах влади та управління СРСР, УРСР, інших союзних або автономних радянських республік.

Серед них – співробітники репресивних органів ЧК-ГПУ-НКВД-КГБ, а також діячі комуністичної партії, організатори Жовтневого перевороту в Російській республіці 1917 року.

Також під декомунізацію потрапляють ті, хто встановлював радянську владу в Україні, переслідував учасників боротьби за незалежність України у XX столітті. В Інституті національної пам'яті вважають, що під дію закону про декомунізацію потрапляють і прізвища іноземних теоретиків і практиків комуністичного руху. У поданому списку коротко вказано злочини цих осіб.

Вулиці та інші топоніми, названі на їхню честь, мають бути перейменовані до 21 листопада 2015 року.

Як повідомляють в Інституті, список створений істориками для зручності місцевих громад, які обирають нові імена комуністичним вулицям згідно Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки". Він не є вичерпним, співробітники УІНП продовжують над ним працювати.

Загалом, під декомунізацію підпадають 520 історичних діячів.

Нагадаємо, 9 квітня Верховна Рада увічнила перемогу над нацизмом та заборонила використання комуністичної символіки.

Зазначимо, що населені пункти, що мають радянські назви, перейменують – рішення прийматиме місцева влада. Також у травні на сесії Верховної Ради депутати вирішили населеному пункту Прибілля Жидачівського району Львівщини повернути історичну назву Ятвяги.

Мітки: Верховна Рада, Закон України, історики, комуністична символіка