Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

перейменування

П'ятниця, 12 лютого 2016, 18:07

В Україні перейменували майже половину сіл та вулиць з радянськими назвами

перейменування

В Україні перейменовано у рамках декомунізації 47% радянських назв: 1028 вулиць в обласних центрах та п'ята частина міст отримали нові назви.

Про це повідомляє Український інститут національної пам'яті.

Загалом, до 21 лютого Верховна Рада має визначитися з новими назвами для населених пунктів, що містять символіку комуністичного режиму, а міські та сільські голови – завершити перейменування місцевих топонімів.

Зокрема, на Донеччині перейменували місто Артемівськ на Бахмут, місто Красний Лиман на Лиман, а місто Дзержинськ на Торецьк, Іллічівськ на Одещині став Чорноморськом, місто Червонозаводське Лохвицького району Полтавської області – Заводським. Нові назви були запропоновані місцевими громадами та підтримані Українським інститутом національної пам’яті.

Найбільше вулиць перейменуваали у Дніпропетровську (316 нових назв), Харкові (231 нова назва) та Вінниці (135 назв), Маріуполі (78 назв).

Також під перейменування потрапляють 105 ЗМІ, 15 з яких зараз реєструють нові назви, а для 30 з них – скасували свідоцтво про реєстрацію, 21 ЗМІ виходять на території окупованої частини України.

Нагадаємо, 4 лютого нардепи погодили перейменування 165 назв населених пунктів країни: Львівщини серед них немає. Хоча села Максимівка Старосамбірського району та Андріївка Буського району ще у серпні 2015 року обіцяли перейменувати.

Також 9 квітня Верховна рада заборонила використання комуністичної символіки. У зв'язку з цим суд офіційно заборонив діяльність Комуністичної партії України та було демонтовано139 пам'ятників діячам комуністичного тоталітарного режиму та 40 пам'ятників Леніну.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.