Верховна Рада дозволила засудженим отримувати пенсію

Середа, 7 вересня 2016, 14:13

Верховна Рада дозволила засудженим користуватися Інтернетом та спростила їм доступ до правосуддя.

Сьогодні Верховна Рада прийняла закони щодо зміни до законодавства про забезпечення виконання кримінальних покарань та реалізації прав засуджених, а також удосконалила доступ до правосуддя осіб, які утримуються в установах попереднього ув'язнення.

Зокрема, справи про оскарження інших рішень, дій або бездіяльності адміністрації установ виконання покарань, а також установ попереднього ув'язнення розглядаються районними судами, в межах територіальної юрисдикції яких засуджений відбуває покарання.

У відповідності зі змінами, розгляд справ у таких випадках має здійснюватись у порядку адміністративного судочинства.

"Такий підхід дозволить уникнути завантаження адміністративних судів великою кількістю справ засуджених по оскарженню рішень, які не мають високого ступеня значущості (наприклад, оскарження догани або поміщення в дисциплінарний ізолятор) і, в той же час, зберегти використання принципів адміністративного судочинства, які за своєю правовою природою є більш придатними для вирішення такої категорії справ", – йдеться у пояснювальній записцч до законопроекту.

Відтак, переважна більшість справ засуджених буде здійснюватися судом за місцем відбування покарання. При цьому в одній категорії справ застосовуватися правила адміністративного судочинства, а в іншому –кримінального.

Закон врегульовує питання переведення засуджених для подальшого відбування покарання з одного виправного центру до іншого, які раніше на законодавчому рівні не були врегульовані. Закон також врегульовує питання умовно-дострокового звільнення засуджених, пом'якшення умов відбування покарання.

Іншим законом депутати надали право засудженим на користування Інтернетом, пенсійним забезпеченням, розширили їхні права щодо можливостей витрати грошей, зароблених у виправній колонії та одержаних за переказами, на продукти харчування, одяг, взуття, білизну та предмети першої необхідності.

Мітки: Верховна Рада