Зміст статті

10 лютого 2017олександр ковальчук

Український соул # 2

Чомусь забутий наступними поколіннями грув української естради.

Варіанти продовжують треклист забутих, несподіваних та грувистих треків української естради.

Про ретрохвилю соулу, фанку та диско, яка поволі починає накривати українську музику, можна прочитати попереду, а Варіанти продовжують кайфувати від української естради 60-80-х років минулого століття, яка вже давно потребує негайної каталогізації та аналізу.

І так, не завжди поміж цього треклисту буде соул, фанк чи диско.

ВІА Арніка "Колискова для Мар'янки"

Спліт-міньйон 1979 року ВІА Карпати та ВІА Арніка.

Гранд-мрія українських меломанів та їхня найвеличніша фантазія. Коктейль з поезії Майка Йогансена, вокалу Віки Врадій, "Stairway to Heaven" Led Zeppelin та "Child in Time" Deep Purple. Іван Дорн просто ховається у куточок зі своїм "Мишка виновен" (p.s. і на ютубі це саме "Колискова для Мар'янки", а не "Прощай").

ВІА Опришки "Канни"

Франківський гурт ВІА Опришки з міньйоном 1972 року. Ідеальний саундтрек для джіалло Profondo Rosso Даріо Ардженто. Сповідь маніяка-естета для "навіки забутої коханої".

Достатньо декадентські інтонації вокаліста Миколи Соя, зважаючи на співзвучність з ідеальним (закордонним) місцем відпочинку та трохи дивний трек для території Радянського союзу, де для повного занурення у моторошну атмосферу трохи не вистачає моменту джаз-панку (за присутності саксофону та органу).

Але усе це можна зустріти на інших записах Опришків.

Виступ ВІА Червона Рута та Софії Ротару у Чехословакії

Виступ ВІА Червона рута та Софії Ротару у 1976 році, певне, у Празі. Чудовий приклад, як професійний звук робить дива. Басова лінії у психоделії "Марічка" – це бімба, реверанс Deep Purple на "Два перстені" та духові на "Жовтий лист".

Навіть недалекий закордон вже дозволяє більше експериментів з саундом (зате яка різниця між україномовним та російськомовним репертуаром).

А це часом не сам Юрій Шаріфов?

ВІА Ватра "Вівці мої, вівці"

EP Ватри 1983 року і кайфовий smooth Ігора Білозора. Рейд на територію філадельфійського соулу і, зокрема, колективу MFSB.

Нічна мелодія "Незабутня Україна" (Volume 2)

LP 1977 року від гурту Нічна мелодія з американського Рочестера (штат Нью-Йорк) і перша зустріч з ними десь 1983 року на касеті BASF з написом "Канадці".

Їх дуже важко переплутати з іншими колективами української діаспори і тому треки: "Весільна пісня", "Чарівна дівчина", "У сусіда", "Волиняночка", "По садочку", "Ой, чорна я си чорна" – то хіти на усі часи.


Далі буде

Автор: олександр ковальчук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.