У Львові поляки обговорять новий український закон про освіту

Вівторок, 10 жовтня 2017, 16:00

У місті відбудеться круглий стіл за участі польської меншини, посольства Польщі та Міносвіти щодо впровадження положень закону про освіту.

Про це повідомляє Польське радіо.

Як заявив посол Польщі в Україні Ян Пєкло, Міністерство освіти України зустрінеться з представниками польської меншини для обговорення українського закону «Про освіту».

«Хочемо знати, як цей документ втілюватимуть у життя. Насамперед нам важливо зберегти можливість здавати випускні іспити польською мовою у польських школах в Україні», – наголосив Ян Пєкло.

Він додав, що Україна планує створити систему відстеження працевлаштування випускників, яка допомагає прослідкувати траєкторію випускника кожного вишу після отримання ним вищої освіти. Наразі така система вже функціонує в Польщі. 

Відтак, зустріч відбудеться орієнтовно 26 жовтня у Львові. На ній 

Зазначимо, Польща та Угорщина ініціювали обговорення українського закону в Парламентській асамблеї Ради Європи 12 жовтня. Цей закон, який Верховна Рада прийняла 5 вересня цього року, офіційно розкритикували Угорщина, Румунія, Болгарія та Росія. 

У законі підкреслено, що національним меншинам в Україні гарантоване право для навчання рідними мовами у державних дошкільних закладах та початкових класах, а на наступному етапі основною мовою викладання має бути українська.

Школи національних меншин, у яких нині більшість предметів викладається їхньою мовою, мають перейти на українську.

Мітки: Верховна Рада, освіта в Україні, Польща, рада європи, угорщина, Ян Пєкло