Зміст статті

21 березня 2018Юрій Семашко

Львівщина рятує лелек

Кампанія порятунку птахів розпочалась раптово і продовжується з розмахом.

У ній беруть участь небайдужі мешканці різних районах області, а замерзлих птахів рахують сотнями. Оскільки таке явище є рідкістю, то Варіанти зберігають для історії фотофакти допомоги пернатим.

Офіційно

Директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації Руслан Гречаник у коментарі Варіантам розповідає:

"Телефонували голови Яворівської, Перемишлянської, Мостиської районних держадміністрацій. Вони контролюють це питання і підгодовують птахів".

Руслан Гречаник зауважує, що багато лелек залишились зимувати на Львівщині, зокрема на Добротвірському водосховищі. Звідти вони інколи мігрували у Дубляни на озеро, де їх також підгодовували місцеві мешканці.

"Крім того ми врятували лелеку з поламаною ногою. Він проходив реабілітацію у міському еколого-натуралістичному центрі. Його вже готують до повернення у природні умови" – додає Гречаник.

За інформацією активістів, близько 100 лелек осіли в Добротворі на золовідвалі, ще 40 птахів – на території сміттєзвалища у Рава-Руській. Підгодівлю пернатих у Добротворі організувала громада, до неї долучились також Інспекція та товариство мисливців і рибалок "Крижень", а створення умов для лелек у Рава-Руській координує голова міста за участі Рава-Руського лісгоспу. Cьогодні працівники інспекції долучилися до порятунку лелек, які осіли у Добротворі.

Державна служба надзвичайних ситуацій: 19 березня о 18:16 до рятувальників надійшло повідомлення, що в полі між с. Годині та с. Волиця Мостиського району знаходилася група з близько 50 лелек.

Птахи через складні погодні умови потребували допомоги. Рятувальники разом з місцевими жителями облаштували місце для перебування лелек, поклали туди сіна та забезпечили птахів кормом.

Активісти на місцях

І справді, у Facebook неважко знайти фотографії змерзлих птахів. Це фото саме з Добротвору (авторка: Люба Гоц) і Рави-Руської (автор: Олександр Климко)

У рідній Яворівщині лелек закликала рятувати народна депутатка Оксана Юринець.

До речі, між згадуваних Оксаною Юринець селами Вербляни і Завадів птахів голодували працівники Яворівського РЕМу (фото: Фб "Львівобленерго").

На Дрогобиччині лелеки приземлились просто на полі, де у 2012 і 2013 роках відбувався "Франко фест". Відтак за координацію допомоги птахам взявся директор чи не найавторитетнішої у селі організації – Державного історико-культурного заповідника "Нагуєвичі" Богдан Лазорак. Він детально розписав ситуацію в урочищі Бір (Радичів Ліс):

"Від 7 години ранку Нагуєвицьке лісництво, громада Нагуєвич, ДІКЗ "Нагуєвичі", влада, ДНПЗ "Галичина", поліція, мешканці, Дрогобицький ліцей, сільські ради Унятич, Лішні, Урожа та інших сіл Дрогобиччини з усією серйозністю допомагали з продуктами для лелек.

Як виявилося їх побільшало до 300 особин, які розтаборувалися на 4 зграї.

Згодом приїхав орнітолог Володимир Пограничний і фахово роз'яснив ситуацію із таким природнім явищем. Це відома справа для різних часів і народів, щоправда спонтанна для давніх лугів Нагуєвич.

Золочів: у мікрорайоні Заріччя лелеки у воді, в очеретах. Вчора їх підгодовувала Золочівська районна організація Українського товариства мисливців та рибалок.

Львів'янин Роман Тузяк з понеділка, 19 березня, мобілізовує усіх небайдужих до змерзлих лелек у Facebook-спільноті "Громадська ініціатива "ЛЕЛЕКА". У ній збирають кошти та інформують куди слід підвезти продукти, сіно, солому.
Крім того він виготовив годівнички з картонних коробок.

До речі, 1 квітня людство відзначатиме Всесвітній день птахів, і варто сподіватися, що до того часу погода дозволить лелекам вити свої гнізда.


головне фото: Роман Тузяк

Автор: Юрій Семашко

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.