Зміст статті

5 квітня 2018Анастасія Шепелева

Інтелектуальне волонтерство студентки Могилянки

Проект "Яскрава ідея в її руках"

Репортаж про волонтерську діяльність студентки Національного університету "Києво-Могилянська академія" Ірини Кротової.

19-річна Ірина Кротова навчається на економічному факультеті Києво-Могилянської академії. На початку минулого року вона захотіла створити україномовне науково-популярне видання, в якому автори могли б писати про свої наукові дослідження доступною мовою. Тож восени 2017 року дівчина згуртувала навколо себе команду однодумців, які започаткували проект "Підземка".

Циркуляція знань у "Підземці"

Ідея проекту з'явилася, коли подруга Ірини, яка навчається на політології, не змогла знайти видання для публікації своєї науково-популярної статті. Тоді студентки вирішили діяти самостійно. Ірина зібрала команду із студентів Могилянки, а згодом приєдналися автори з КПІ,  КНУ і навіть із закордонних університетів.

Ірина розповідає, що назва проекту виникла за аналогією з київським метро. "Якщо уявити мапу київського метро, то це абсолютно різні точки міста, які взаємопов'язані, з однієї ти можеш легко дістатися до іншої. Так само і наука. Ось, наприклад, поведінкова економіка, – це не тільки економіка, фінанси, психологія – це все разом, ще й із соціологією на додаток", – пояснює дівчина.

До команди "Підземки" входить 8 людей, серед яких кураторка проекту Іра Кротова, три редакторки – Богдана Когород, Анна Гайдук та Ліза Гільгурт, ілюстраторка Аня Єремченко, куратор сайту Тарас Тарасюк, юрист Дарина Заремба та економіст Іра Адаманова. Три місяці команда збирала "редакційний портфель" і 1 січня 2018 року "Підземка" стартувала у Телеграмі. Студенти вважають, що їхня місія – створити сприятливі умови для реалізації наукових ідей молодих дослідників та розвитку інновацій в Україні.

Перші досягнення

Одним із досягнень команди Іра вважає досить швидкий темп зростання кількості підписників. "Сьогодні їх вже понад 600", – розповідає дівчина. Зазвичай, лише викладач читає есе, курсові, кваліфікаційні роботи, написані студентами, навіть коли вони дуже якісні та вдалі. Через це порушується комунікація – про оригінальні ідеї та цікаві теми ніхто не дізнається, а мотивація студентів зникає. "Підземка" хоче змінити це. Уже понад два десятки студентів захотіли написати для платформи.

Для авторів "Підземка" влаштовує постійні зустрічі. Спікерами вже були критик культури Олексій Івашина та літературознавець, автор популярної книги "Як писали класики?" Ростислав Семків. Окрім цього, у планах команди проводити публічні лекції – не лише для авторів, а й для всіх охочих. Ця ідея зацікавила професора Наталію Супрун, яка викладає курс із корпоративної соціальної відповідальності, і вона запропонувала Ірині приєднатись до Могилянської команди міжнародної неприбуткової організації "Enactus", яка об'єднує студентів, викладачів та представників бізнесу для розвитку соціального підприємництва.

Ліза Гільбурт, Дарина Заремба, Тарас Тарасюк

Цікаво та зрозуміло про науку

Проект "Підземка" орієнтується на зацікавленого, але непідготованого читача. Для того, щоб аудиторія читачів зростала, автори намагаються цікаво подавати матеріал, адаптуючи його для читача. "Пишемо так, щоб я – економіст могла прочитати і зрозуміти статтю з філософії, фізики, астрономії, інформатики", – розповідає Іра.  

Плани і фінанси

Досі проект не має зовнішнього фінансування, усі потреби "Підземки" команда забезпечує власними коштами.

У середині січня "Підземка" була зареєстрована як громадська організація. І цей статус мав би сприяти залученню донорської допомоги. За словами Ірини, знайти потрібний ґрант досить важко, бо державні наукові ґранти більше зорієнтовані на школи, вчителів, наукові дослідження. "Підземка" до цих категорій не належить.

Поки що команді потрібно небагато коштів, але для реалізації планів вони вкрай необхідні. Тому Ірина стала учасницею проекту "Яскрава ідея в її руках", щоб навчитися складати бізнес-план, який зробить "Підземку" успішним проектом.

У планах команди – організувати осінню школу для авторів та весняну конференцію ТЕDx НаУКМА. Тема конференції буде пов'язана з наукою, тому "Підземка" виступить інформаційним партнером. Ірина мріє, щоб у київському метро люди читали "Підземку". Вона впевнена, що проект матиме успіх, буде постійним та незалежним. "Я хочу бути кураторкою проекту, бо справді люблю "Підземку", – говорить дівчина.

Репортаж створено у рамках проекту "Яскрава ідея в її руках", який виконує львівська громадська організація "Центр соціальних ініціатив "АТОМ" за підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва SDC.


попередні тексти проекту

Автор: Анастасія Шепелева

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.