Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

школа у гірському районі

Четвер, 16 серпня 2018, 16:29

У школах гірських районів Львівщини є дві проблеми

школа у гірському районі

Випускники таких шкіл показали гірші результати у ЗНО, ніж випускники звичайних шкіл. А самі школи не спішать перетворювати у опорні.

Про це сьогодні на брифінгу розповіла директор Департамент освіти і науки Львівської облдержадміністрації Любомира Мандзій, – повідомляє кореспондент Варіантів.

Вона прокоментувала ситуацію з опорними школами у гірських районах:

"Торік ми відкрили школу в селі Нижня Яблунька, що є опорною. Цього року плануємо відкрити дві школи, знову в гірських районах: у селі Верхня Рожанка (Сколівський район) і у селі Лосинець (Турківський район). Це ті школи, що плануємо відкрити 1 вересня, скажемо так. Тобто, у гірських районах маємо зміни.

Що ж до рішення про створення опорних шкіл, то це приймають місцеві ради відповідного рівня. Можу говорити лише про те, що одна рада, Турківська района, спромоглась аж на одне рішення (школа у селі Нижня Яблунська), як опорний заклад.

У 2016 році департамент освіти і науки вів перемовни про створення на базі турківської школи теж опорної, але рада не прийняла такого рішення. Проблему зі створенням опорних шкіл маємо у Дрогобицькому районі (тут, наразі, жодна школа не є опорною). На сьогоднішній день маємо рішення Сокальської ради про створення Белзької школи, першої у районі як опорної. Інших рішень ради не приймали.

Чому так? Тут є різна ситуація, різні причини аби зрозуміти хід думок місцевих представницьких органів влади".

Також Любомира Мандзій констатувала гіршу успішність випускників шкіл гірських районів:

"Ми проаналізували успішність минулорічних випускників шкіл гірських районів Львівщини у зовнішньому незалежному оцінюванні. Є не дуже втішна динаміка. Проводили з цього приводу семінари для вчителів окремих предметів, для того, щоб зрозуміти ситуацію і налагодити її. Йдеться про підвищення кваліфікації вчителів".

Зазначимо, що торік Львівщина була областю-лідером по відкриттю опорних шкіл.

Додамо, міністерка освіти і науки Лілія Гриневич переконана, що дуже важливо на законодавчому рівні надати окремим селищам статусу високогірних, а це допоможе фінансувати тамтешні школи. Позаторік  у районному управлінні освіти Турківщини розробили план освітньої децентралізаціїї району, – карту локальних освітніх округів. Про це йдеться у репортажі Варіантів Єврооптимізм на Львівщині.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.