Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

феміністичний марш

Четвер, 7 березня 2019, 16:52

У Львові обговорили відзначення Дня захисту прав жінок

феміністичний марш

Феміністки закликають львів'ян долучитися до заходів, присвячених правам жінок.

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

Сьогодні у Львові відбулася прес-конференція на тему: "8 березня 2019 року у Львові: День прав жінок та миру, День "весни і краси" чи День нападів на активісток?", в якій взяли участь правозахисниці Марта Чумало та Галина Федькович з Центру "Жіночі перспективи" та Йош з ГО "Феміністична майстерня".

За словами Галини Федькович, 2018 рік був визначальним для захисту прав жінок в Україні через набуття чинності нових законів, які перевели питання протидії насильству в сім'ї та сексуальним домаганням на якісно новий рівень.

"Нарешті було криміналізовано домашнє насильство, введена окрема стаття для нього, а також відбулися суттєві зміни стосовно захисту та притягнення до відповідальності за вчинення згвалтування та сексуального насильства", – прокоментувала зміни вона.

Разом з тим, Федькович зауважила, що в Україні постійно з'являються ініціативи, спрямовані на обмеження прав жінок, зокрема, репродуктивних, що, на її думку, порушує законодавство.

"У Верховній Раді розглядалися 5 законопроектів, зокрема, 2 проекти Закону "Про внесення змін до законодавчих актів України щодо захисту суспільної моралі та традиційних цінностей" та законопроекти, спрямовані на заборону абортів" - прокоментувала правозахисниця.

За словами Марти Чамало, для феміністок 8 березня це не свято квітів та весни, а день, коли можна більше говорити про снуючу ситуацію із загрозами прав жінок і запропонувати механізми покращення цієї ситуації. Зокрема, в рамках Дня прав жінок відбудеться мітинг "Права жінок – права людини!" на Площі Ринок о 11:00 та низка інших культурно-просвітницьких заходів.

Нагадаємо, у вересні 2018 року у Львові відбувся Український Жіночий Конгрес, який відвідали представники та представниці об'єднаних територіальних із 8 областей України.
 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.