Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

церква у Славську

map.ugcc.ua

Понеділок, 27 травня 2019, 17:12

Синод УГКЦ зобов’язав духовенство берегти пам'ятки культури

церква у Славську

УГКЦ прийняла рішення неухильно дотримуватися вимог інструкцій щодо будівництва, розпису і збереження храмів.

Про це повідомляє інформаційний ресурс Української Греко-Католицької Церкви.

Після нещодавніх подій у Славському, пов’язаних зі знищенням настінних розписів у храмі Успення Пресвятої Богородиці, 82 сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, яка відбулася 23-24 травня у Зарваниці прийняла рішення неухильно дотримуватися вимог інструкцій щодо будівництва, розпису і збереження храмів.

Синод висловився за неупереджене розслідування цього випадку як з боку світських органів, так і з боку церковної влади. Єпископи одностайно ствердили, що винні повинні бути покарані, а нищення пам’яток сакрального мистецтва в жодному разі не може бути виправданим.

Синод УГКЦ зобов’язав духовенство неухильно дотримуватися вимог єпархіальних Інструкцій про порядок планування будівництва, розпису, облаштування і збереження храмів та інших сакральних споруд богослужбового призначення.

Також Синод вирішив провести в усіх єпархіях та екзархатах Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ просвітницькі семінари із залученням фахівців зі сфери охорони сакральної спадщини та створити єпархіальні (екзархальні) комісії сакрального мистецтва в разі їх відсутності.

Учасники зустрічі проаналізували згадані події у Славському, відзначивши, що вони виходять далеко поза межі даної релігійної громади і є відображенням складніших процесів, які відбуваються в українському суспільстві.

"Ієрархи зі зрозумінням вислухали занепокоєння представників мистецького середовища з приводу знищення розписів у Славському та зі свого боку наголосили, що подібні дії є прикладом неприпустимого ставлення до пам’яток сакрального мистецтва, яке не може бути жодним чином оправданим", – йдеться у повідомленні.

Учасники зустрічі також погодились у тому, що слід прикласти максимум зусиль, аби випадки нищення сакральних пам’яток не повторювались у майбутньому.

Нагадаємо, 16 травня у Львівській ОДА заявили, що подали позов до суду з вимогою вилучили церкву Успіння Пресвятої Богородиці у Славському з власності громади міста.

Зазначимо, у цій церкві під час ремонту знищили усі автентичні розписи митців Модеста Сосенка та Юліана Бацманюка, виконані ще у 1909 році. Настоятель церкви не зупинив ремонтні роботи попри численні звернення науковців та фахівців з охорони історичної спадщини.

Натомість в В УГКЦ назвали знищення автентичних розписів поспішним рішенням громади Славського.

22 травня поліція зареєструвала кримінальне провадження через знищення автентичних розписів Модеста Сосенка у церкві Успіння Пресвятої Богородиці в Славському.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.