Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Ігор Коломойський

Укрінформ

П'ятниця, 31 травня 2019, 12:57

Коломойський намагається заблокувати позов НБУ в Швейцарії

Ігор Коломойський

Сьогодні Господарський суд розглядатиме справу за позовом Коломойського про визнання недійсними кредитних договорів щодо "Приватбанку".

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Сьогодні, 31 травня, Господарський суд розглядатиме позов Ігора Коломойського до НБУ та "Приватбанку" щодо визнання недійсними 5 кредитних договорів рефінансування і 5 договорів особистої поруки Коломойського за кредитними договорами.

Представники Нацбанку стверджують, що цей позов є спробою Ігора Коломойського зупинити розгляд справ за позовами НБУ.

"Такий позов і зазначені позовні вимоги – це спроба Коломойського зупинити, а в подальшому і виключити розгляд ініційованих НБУ справ в Швейцарії, що свідчить про небажання Коломойського виконувати взяті на себе зобов'язання за договорами поруки", – йдеться у повідомленні.

У грудні минулого року Нацбанк звернувся до Першої інстанції Суду Республіки і Кантона Женеви з метою стягнути борг з Ігора Коломойського як з фінансового поручителя.

В 2016 році, Коломойський, який на той час був власником "Приватбанку", уклав договір поруки з НБУ та зобов'язався виконати вимоги щодо повернення кредитів рефінансування за 2008-2014 роки.

"Як фактично, так і юридично Коломойський залишається боржником перед НБУ за зазначеними кредитами "Приватбанку", заборгованість за якими на сьогодні становить 9,2 млрд грн", – йдеться у повідомленні НБУ.

Нагадаємо, НБУ може знову націоналізувати "Приватбанк" у випадку неспроможності банку загасити борг сумою 155 млрд грн.

Додамо, 18 квітня Окружний адміністративний суд задовільнив позов Ігоря Коломойського і визнав незаконною націоналізацію "Приватбанку". Рішення про націоналізацію "Приватбанку" уряд прийняв 18 грудня 2016 року: держава отримала 100% капіталу банку, а Міністерство фінансів та Національний банк оцінили потребу капіталу Приватбанку в 148 млрд гривень.

20 квітня суд розірвав договір поруки Ігора Коломойського на 9,2 млрд грн за "Приватбанк", а також Апеляційний суд відхилив скаргу Нацбанку на рішення суду, який задовільнив позов Ігора Коломойського щодо "Приватбанку".

До того ж, 16 травня Ігор Коломойський повернувся в Україну після дворічного вигнання в Ізраїлі та Швейцарії.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.