Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Голосіївське кладовище

П'ятниця, 20 вересня 2019, 11:09

У Львові нема землі ні для кладовищ, ані для крематорію

Голосіївське кладовище

Місць для традиційних захоронень у землю на львівських цвинтарах вистачить лише на 2-3 роки, однак міськрада все ще вивчає питання щодо будівництва крематорію.

Про це повідомляє кореспондент Варіантів

Вчора, 19 вересня, у Львові провели публічну консультацію щодо доцільності будівництва крематорію. 

За даними управління інженерного господарства Львова, через 2-3 роки у місті зовсім не залишиться вільних ділянок для традиційних захоронень у землю. Зараз у місті працють тільки три кладовища. І на одному з них вже проводять підхоронення. 

Відтак Львову доведеться або розширювати свою територію, або шукати альтернативні способи поховань, як то кремація. 

Зазначимо, що українське законодавство дозволяє спалювати тіло з подальшим захороненням урни. Такі послуги надають у Києві, Харкові та Одесі. Однак найближчий до Львова столичний крематорій перезавантажений і потребує негайного ремонту. Та й перевозити тіло до іншого міста дорого.  

Варто зауважити, що традиційне захоронення у землю в Україні в середньому коштує 10 тис. грн. Кремація ж обходиться у 400-900 грн (2-3 тис. грн разом з супутніми послугами, як то церемонія прощання). До того ж, нові технології кремації не завдають шкоди екології. 

Як виглядає проект крематорію, і скільки коштуватиме будівництво, поки що не відомо. Наразі Львівська міськрада продовжує вивчати досвід інших країн, а також планує проводити соціологічні опитування серед мешканців міста.

Однак на дискусії вже зазначили: крематорій має бути комунальним, відповідно до законодавства, і будувати його доцільніше поруч з існуючим кладовищем. 

Нагадаємо, вчора на сесії львівські депутати не підтримали електронну петицію про відкриття крематорію у місті, хоча міський голова Львова Андрій Садовий створив робочу групу щодо будівництва крематорію у Львові ще 19 червня. Перше її засідання відбулося в липні на якого запропонували передбачити для крематорію ділянку, площею 2,2 га поблизу Голосківського цвинтаря.

Додамо, що сільради поблизу Львова відмовилися виділити землю для будівництва крематорію.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.