Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

розписи Модеста Сосенка

Фб Казанцевої

Четвер, 31 жовтня 2019, 10:00

У Славському планують відновити автентичні розписи Сосенка

розписи Модеста Сосенка

Зруйновані розписи Сосенка та Буцманюка у церкві Успіння Пресвятої Богородиці в Славському планують відновити на основі їх розписів у інших храмах.

Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Як йшлося вчора під час наради у Львівській ОДА, за ескізами розписів у церквах на Золочівщині та Пустомитівщині планують створити проект відтворення живопису Модеста Сосенка та Юліана Буцманюка у церкві Успіння Пресвятої Богородиці в Славському, де під час ремонту зруйнували автентичні розписи, замінивши їх керамічною плиткою.

За словами заступника голови Львівської ОДА Івана Собка, церква Успіння Пресвятої Богородиці у Славському має залишатися пам’яткою архітектури місцевого значення, а проект можуть виконати фахівці ДП "Інститут "Укрзахідпроектреставрація".

"На Львівщині є кілька церков, розписаних талановитими художниками. Ескізи робіт Сосенка та Буцманюка можна взяти у церкві Святого Михаїла у Підберізцях, у дерев’яній церкві села Поляни Золочівського району та в церкві Святого Миколая у Золочеві. Також варто розглядати загалом програму порятунку модерної спадщини, адже відомо, що радянська влада їх нищила свідомо", – додав художник-реставратор Олег Рішняк.

Крім цього, усіх священиків греко-католицької церкви мають ознайомили із переліком пам’яток, аби попередити знищення автентичних розписів.

Зазначимо, у цій церкві під час ремонту знищили усі автентичні розписи митців Модеста Сосенка та Юліана Бацманюка, виконані ще у 1909 році. Настоятель церкви не зупинив ремонтні роботи, попри численні звернення науковців та фахівців з охорони історичної спадщини.

А у травні цього року Львівська ОДА подала позов до суду з вимогою вилучили церкву Успіння Пресвятої Богородиці у Славському з власності громади міста.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.