Зміст статті

19 грудня 2019

Еко-дружня ялинка: жива vs штучна

Нелегкий вибір ялинки під час святкових приготувань у Львові.

До Нового року залишилось менше двох тижнів. На підвіконні палахкотять яскраві помаранчі, а в супермаркетах лунає "Jingle bells". Бракує лише основного святкового атрибуту  –  ялинки. Різноманіття на ялинкових ринках чимале: штучні, зрубані, живі у горщику. Розповідаємо, як обрати зелену красуню і не розлютити Ґрету Тунберґ.

Зрубана ялинка

Саме жива ялинка та пахощі хвої з морозу асоціюються у більшості з нас з дитинством. Тривалий час зрубана ялинка була найочевиднішим вибором, аж допоки їй не склав конкуренцію штучний аналог. Завдяки буму на екологічне мислення чимало людей відмовилося купувати живі ялинки, оскільки вважали, що продаж живих дерев сприяє знищенню українських лісів. Проте насправді така думка є лише поширеним стереотипом.

фото: lutsk.eu

Щороку лісівники створюють спеціальні плантації хвойних насаджень, які регулярно оновлюються, аби створювати вам свято без шкоди природі. На відміну від штучних дерев, виробництво натуральної ялинки є екологічним: протягом циклу вирощування (в середньому від 5-10 років) кожна ялинка поглинає величезну кількість вуглекислого газу та наповнює повітря киснем. Згодом на її місці зростатиме нове вічнозелене дерево. Після використання живі дерева можна віддати на переробку. Ялинки переробляють на тирсу, використовують як добриво чи сировину для опалення будинків. Окрім того, хвоя та гілочки новорічних красунь є корисними ласощами для більшості травоїдних тварин, зокрема косуль, оленів, зубрів, а тому після свят ви можете принести ялинку до місцевого зоопарку та допомогти тваринам.

До того ж, вирощування новорічних дерев є однією зі статей доходів лісових господарств. Купуючи живу ялинку, ви підтримуєте місцеву економіку, адже виручені кошти скерують на охорону лісів і догляд за ними. Живі ялинки, які законно зрубали зі спеціальних плантацій чи під час планових рубок у лісі, не завдають шкоди ні природі, ні екології, ні лісам. Проте варто пам'ятати про ризик придбати вічнозелене дерево на чорному ринку. Ялинкові браконьєри зменшують різноманіття флори в лісі, їхня діяльність впливає на зменшення лісової площі і завдає збитків лісовому господарству країни, адже вони не дбають про відновлення насаджень хвойних дерев. Для запобігання злочинній діяльності Державна лісова охорона спільно з представниками Національної поліції та екологічної інспекції регулярно проводять рейди лісами регіону. Але мусимо розуміти: лише масова відмова від купівлі неліцензійних ялинок може позбавити протиправну поведінку сенсу.


Як обрати живу ялинку?

1. Щоб обрати сертифіковану ялинку, насамперед варто звернути увагу на наявність обов'язкового маркування. Це можуть бути самоклейні етикетки або ж пластикові бирки-стяжки зі штрих-кодом за яким можна отримати повну інформацію про походження, сорт і якість деревця та законність його реалізації. Вони розриваються під час зняття, і тому повторно їх використовувати вже не можна. Ці маркування мають індивідуальний номер та штрих-код, який зафіксований в Системі електронного обліку деревини. Перевірити законність зрубування ялинки можна безпосередньо на ринку, ввівши її цифровий номер у форму на сайті Yalynka Info (або скориставшись додатком Yalynka Info для Android). Всі способи перевірки ялинки (за штрихкодом, за номером дерева, номером авто, ТТН або лісорубним квитком) можна відшукати на сайті Державного агентства лісових ресурсів. Якщо інформація за номером відсутня, то це може свідчити про сумнівне походження ялинки.

фото: mi100.info

2. Найкраще купувати ялинку безпосередньо у лісгоспі або неподалік у спеціально облаштованих точках продажу. Це збереже ваш гаманець, оскільки лісгоспи, зазвичай, продають ялинки значно дешевше, а також допоможе природі, оскільки транспортування дерева сприяє викиду вуглекислого газу в атмосферу. Або ж ви можете відвідати будь-який із 21 ялинкового базару в Львові, де продаються сертифіковані ялинки, ялиці та сосни, що мають екологічний паспорт та сертифікат лісництва.

3. Намагайтеся не купувати ялинок з інших регіонів. Адже чим далі їде дерево, тим більшої шкоди атмосфері завдає транспорт, який його перевозить.

4. Задля того, щоб придбати свіжу ялинку, яка тішитиме вас якомога довше, злегка потрясіть дерево і проведіть рукою по голочках – вони не повинні при цьому опадати. Купувати ялинку краще вдень, бо саме так ви зможете краще оцінити її стан.

5. Після свят обов'язково здайте ялинку в спеціальні пункти для утилізації чи переробки або ж віднесіть її до зоопарку на прикорм тваринам.

Штучна ялинка

Штучна ялинка має багато переваг: її можна використовувати впродовж багатьох років, вам не потрібно щороку витрачати кошти і час на пошуки живого дерева, а потім ще кілька місяців прибирати голки з потаємних шпаринок. Достатньо в будь-який час, коли у вас з'явиться новорічний настрій, розправити й прикрасити деревце, а потім, коли захочеться, згорнути і заховати подалі. Цей варіант здається достатньо практичним, адже не  страждає жодна ялинка. Та чи це справді настільки екологічно свідомий вибір?

фото: pexels.com

Штучна ялинка має багато переваг: її можна використовувати впродовж багатьох років, вам не потрібно щороку витрачати кошти і час на пошуки живого дерева, а потім ще кілька місяців прибирати голки з потаємних шпаринок. Достатньо в будь-який час, коли у вас з'явиться новорічний настрій, розправити й прикрасити деревце, а потім, коли захочеться, згорнути і заховати подалі. Цей варіант здається достатньо практичним, адже не  страждає жодна ялинка. Та чи це справді настільки екологічно свідомий вибір? Більшість штучних ялинок виробляють із сталевого дроту та кількох видів полімерів, зокрема канцерогенного полівінілхлориду (ПВХ). Виробництво таких різдвяних дерев базується на використанні викопного палива – газу, нафти та вугілля, що спричиняє викиди парникових газів. Негативний вплив на довкілля має ще й транспортування готової продукції. Український ринок сповнений імпортованими штучними ялинками, і переважна більшість з них китайського виробництва. Закономірно, що перевезення продукції через пів земної кулі не може не вплинути на зростання викидів вуглекислого газу в повітря.

Загалом, за підрахунками вчених, виробництво і транспортування однієї штучної ялинки спричиняє викид 57 кг вуглекислого газу, порівняно з 2,6 кг – для живої ялинки. Окрім того, такі ялинки не приймають на переробку, оскільки вони складаються з багатьох компонентів: кількох видів пластику та металу, а тому після експлуатації вони лише погіршуватимуть статистику із засміченості планети пластиком. Порівнюючи вплив зрубаних і штучних ялинок на довкілля, канадські вчені прийшли до висновку, що лише за умови використання однієї й тієї ж штучної ялинки 20 років і більше, її вплив на навколишнє середовище мінімізується. В дослідженні враховували такі чинники: як вивільнення вуглекислого газу в атмосферу під час виробництва, транспортування та утилізації, фактор використання ресурсів та вплив на здоров'я людини. Тож якщо ви таки вирішили прихистити штучну ялинку в своїй оселі щонайменше на кілька років, то зважте на поради екологів.


Як обрати штучну ялинку?

1. Не купуйте надто дешевої ялинки. В цьому випадку економія недоречна, оскільки за привабливою ціною часто ховається низька якість і, як наслідок, шкідливий вплив на здоров'я та короткий термін використання.

2. Попросіть продавця надати вам сертифікат якості, щоб переконатися, що ялинка виробили з безпечних і протипожежних матеріалів.

3. Понюхайте штучну ялинку. Якісний виріб не повинен мати різкого хімічного запаху.

4. Уважно огляньте стики: надійність кріплення голок до гілок і гілок до стовбура, адже від цього залежить термін експлуатації ялинки.

5. Зважайте на країну-виробника. Бажано, щоб ялинка була з України та без використання сировини з-за кордону. Так ваша покупка обійдеться мінімальними викидами вуглекислоти під час транспортування та допоможе українському товаровиробнику.

6. Пам'ятайте, що штучна ялинка має термін придатності. Подальше її використання може завдати шкоду вашому здоров'ю внаслідок вдихання токсичних випарів.

Жива ялина у горщику

Жива ялинка у горщику – це чудовий компроміс для тих людей, яким, з одного боку, шкода вбивати деревце, а з іншого – не подобаються штучні альтернативи. Перевагою такого варіанту є те, що після святкувань ялинку можна посадити на присадибній ділянці й дати їй другий шанс на життя

фото: narodna-pravda.ua

Варто зазначити, що чимало людей розчаровуються в такому методі, бо через недосвідченість і неправильний догляд ялинки можуть не прижитися та загинути. Цього легко запобігти, якщо керуватися порадами експертів "Жовківського лісгоспу".


Як обирати та доглядати за ялинкою в горщику?

1. Купуючи ялинку в горщику, перевірте індивідуальний номер та штрих-код рослини на сайті Державного агентства лісових ресурсів та впевніться, що дерево сертифіковане. Окрім того, що це буде свідченням того, що ви не купуєте ялинку в браконьєрів, ви ще зможете переконатись, що саджанець мав належний догляд, а тому має високі шанси прижитись.

2. Заплануйте покупку такої рослини за декілька днів до свята. Чим менший період перебування ялинки в теплому приміщення, тим краще для деревця.

3. Дозвольте зеленій красуні акліматизуватись. Спершу залишіть дерево в загальному коридорі, під'їзді чи веранді.

4. Слідкуйте за тим, щоб температура в приміщенні, де буде ялина, не перевищувала 18 градусів. Найкращим місцем для неї буде прохолодна кімната, чимдалі від опалювальних пристроїв. Відразу після свят віднесіть деревце в горщику в ще холодніше приміщення. Бажано щоб температура там сягала 10 градусів тепла.

5. Стежте за вологістю повітря. Для продовження сну ялинки середній показник вологості повинен бути близько 50%. В умовах опалювальної кімнати низький показник вологості можна компенсувати щоденним обприскуванням саджанця та регулярним поливанням. Рівень вологи допоможе підвищити ємність з водою, якщо її поставити поруч з ялинкою.

6. Прикрашаючи ялинку в горщику, використовуйте легкі іграшки різнокольоровий дощик, мішуру та світлодіодні лампочки. Уникайте важких прикрас та штучного снігу – це може зашкодити хвої.

7. Якщо ваша ялинка почала пускати нові гілки, то це означає, що вона прокидається. Це не дуже хороший знак, тому що він свідчить про те, що плавний життєвий цикл рослини збився. В такому випадку не варто виносити ялинку на вулицю, а краще чекати весни і продовжувати доглядати за нею.

8. Навесні дерево можна висадити. Під час пошуків місця для ялинки, враховуйте, що вона може сягнути 15 метрів.

фото: pexels.com

Обираючи ялинку, гарно обміркуйте це рішення, адже кожен з варіантів має позитивні та негативні аспекти: примхлива, але дружня до природи ялинка у горщику, практична, але шкідлива для екології штучна красуня чи ароматна, але скороминуча зрубана ялина.


головне фото: pexels.com


авторка: Наталія Карнаух

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.