Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Максим Козицький

Середа, 18 березня 2020, 14:27

Козицький заявив, що пацієнтам з підозрою на коронавірус непотрібно проводити експрес-тести

Максим Козицький

Максим Козицький заявив, що тести для виявлення коронавірусу є недостатньо достовірними, і їхній результат не впливає на схему лікування пацієнтів.

Про це сьогодні під час брифінгу повідомив голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький.

Він заявив, що усім пацієнтам з підозрою на коронавірус немає потреби проводити експрес-тести.

"Не треба забувати, що коронавірус це гостре респіраторне захворювання, кожен з нас хто хворіє грипом, рідко робить тест на грип. Людям, які мають легку або середню форму захворювання, взагалі немає потреби робити тестування. Його треба робити на початкових етапах, або пацієнтам з важкими випадками, щоб чітко підтвердити ведення пацієнта в медичному закладі" – заявив Максим Козицький.

Крім того, він зазначив, що тести для виявлення коронавірусу є недостатньо достовірними, і їхній результат не впливає на схему лікування пацієнтів.

"Достовірність швидкого тесту 60-70%, чи він підтвердить чи ні, це всеодно не знімає ні відповідальності, ні не міняє схему лікування. В Україні тестування робить центральна київська лабораторія, яка дає чітк відповідь чи є в пацієнта коронавірус чи немає. Організувати таку лабораторію у Львові можливості є, але потрібні кошти, але це не змінить підходи до пацієнта і ведення лікування" – додав Максим Козицький.

Таку ж позицію підтримав в.о. директора департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА Андрій Васько, який заявив, що пацієнтів госпіталізовують в лікарню не за наявності позитивного чи негативного тесту, а за наявності дихальних розладів. 

"Якщо в пацієнта є дихальні розлади і важкість стану, його госпіталізують в лікарню і він перебуває на стаціонраному лікуванні, за потреби йому застовується киснева підтримка. В усіх інших випадках наявність чи відсутність тесту не є показом для госпіталізації. При збільшенні кількості випадків виявлення захворювань на коронавірус по Україні легкі форми коронавірусу будуть лікуватися в домашніх умовах. Таким шляхом пішов весь світ, аналогічним шляхом піде українська медицина" – пояснив Андрій Васько.

Нагадаємо, на Львівщині не можуть закупити тести для визначення коронавірусу, поки не змінять тендерне законодавство.

12 березня МОЗ направили на Львівщину тест-системи для перевірки на коронавірус, які мали завести у область вже у п'ятницю. Однак,  в.о. директора департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА Андрій Васько не назвав Варіантам точну дату отримання тестів на визначення коронавірусу, але запевнив, що відразу ж повідомить громадськість про їх надходження.  

У пятницю, 13 березня, у Львові з'явилися 25 експрес-тестів для визначення коронавірусу. Їх закупило керівництво клінічної лікарні швидкої медичної допомоги.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.