Варіанти,  23 березня 2020

Ода медичній масці

Ода медичній масці в Стрийському парку в часи коронавірусу.

Вчора, під час прогулянки у Стрийському парку, випадково побачив дівчину, яка займалась кросом, тобто бігала пересіченою місцевістю. Красиво бігла, ефектно, граціозно. Висока та струнка блондинка, років, певне, 19-20, у бейсболці, легкій, яскравій, спортивній куртці, бігових лосинах та кросівках Nike. Але от обличчя її я не зміг побачити навіть під час бігу, оскільки на ній була чи то медична маска, чи медичний респіратор. З тих, нових, модних та стильних, чорного кольору.

Було помітно, як тяжко їй давалась дистанція коли вона бігла вгору. Під час бігу вгору і так важко  дихати, а тут ще й та маска. Я щиро співчував цій молодій фізкультурниці. Знаю, наприклад, що бійці змішаних єдиноборств, боксери чи рукопашники інколи спеціально під час пробіжок вдягають респіратор. Але не  через страх перед коронавірусом. Просто таким чином вони тренують витривалість організму, функціоналку, щоб потім на рингу легше було витримати темп бою. Тут все зрозуміло. Але ця блондинка аж ніяк не нагадувала бійця октагону. Просто симпатична моделька з фітнес-клубу.

Схоже, що пандемія коронавірусу в нас перетворюється на пандемію паніки. Бо для чого у майже порожньому парку, на свіжому повітрі, носити під час пробіжки маску? Які там, на алеях, можуть бути віруси? У маршрутці, в магазині чи в черзі її таки варто носити, але на природі чого боятися? І чому люди так піддаються впливу телевізора та інтернету?

Таку кількість людей у медичних масках, власне, я востаннє бачив 18 лютого 2014 року у місті Києві, на Майдані Незалежності, під час барикадного протистояння під стелою. Тоді, хлопці з Беркуту щедро жбурляли в майданівців гранати з перцевим газом, який обпікав ніс, горлянку та легені. Звичайні медичні маски, як мені здалось, доволі непогано рятували майданівців від тієї газової атаки.  На спогад про той буремний час в мене залишилось лише це фото.

А зараз медичні маски начебто рятують українців від коронавірусу. Заради цікавості провів сьогодні своє, маленьке соціологічне дослідження. Прямо на вулицях, питав у перехожих, які йшли у масках (а це були люди різного віку та соціальних груп) про те, чи знають вони правила користування цим спецзахистом. І знаєте що? З двадцяти опитаних, лише десять чітко відповіли, що цю маску треба змінювати кожні дві години. А потім її або викинути та одягнути нову, або ретельно простерилізувати, оскільки під час видихання на матерії скупчуються шкідливі речовини, які можуть потрапити назад у організм та суттєво пошкодити здоров'я. І тут вже ніякого коронавірусу не треба, щоб захворіти.

Наче прості речі, але половина з тих, хто носить маски, як показав мій маленький вуличний експеримент, цього не знають. Шкода. А це мінус нашій владі, нашим ЗМІ та всім іншим фахівцям, які оголосили хрестовий похід на коронавірус. Я, звісно, не закликаю не носити  медмаски чи респіратори, але якщо вже їх вдягати, то варно носити правильно та вчасно змінювати чи стерилізувати. Пам'ятайте головний принцип медицини Primum non nocere (Не нашкодь).

Майже всі ЗМІ повідомляють про те, яку шкоду наносить коронавірус світовій економіці. Це так. Але є структури, які користаються з цієї ситуації. І це не лише виробники масок чи антисептичних засобів. Це, наприклад, і уряди деяких держав. Зокрема, Росії.Тиждень тому завдяки немудрій позиції "Газпрому", сильно впали ціни на нафту, а саме вона була джерелом збагнення бюджету РФ. Нафта здешевіла, рубль впав, долар подорожчав, і, відповідно, в Росії, через це суттєво підскочили ціни.

І що? А нічого. В самій Росії всі кремлівські ЗМІ повідомили, що підняття цін спровокували не помилки Путіна, а пандемія коронавірусу, який підступно поширили США. І вкотре в погіршенні свого життя усі росіяни, які звикли вірити телевізору, звинуватили Америку. І агітпром Кремля, певно, і надалі буде розганяти лякалочки про жахи, які сталися у Європі через  коронавірус. Тому, перш ніж боятись чергових фейків про "розпилювання з літаків" чи "комендантську годину" варто таки подумати, а чи потрібна вам оця паніка, і кому вона вигідна.

автор: Юрій Лелявський

фото: eastmojo.com

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.