Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Центр зайнятості

Четвер, 26 березня 2020, 17:00

Центр зайнятості на карантині приймає документи, але не призначає держдопомогу по безробіттю

Центр зайнятості

Для виправлення ситуації потрібні зміни в законодавстві.

Безробітні, які зареєструвались у Львівському обласному Центрі зайнятості після 17 березня, тобто після початку карантину, зможуть отримати офіційний статус та розраховувати на початок виплат допомоги з боку держави після внесення відповідних змін до законодавства.

Про це Варіантам розповіли в обласному Центрі зайнятості.

Це зумовлено тим, що в умовах карантину неможливо виконати всі вимоги, які передбачені для ухвалення рішення про призначення допомоги із безробіття. Щоб змінити ситуацію, служба зайнятості ініціює ці зміни.

Як розповіла Варіантам начальниця відділу статистики та прогнозування Львівського обласного центру зайнятості Ольга Федик, станом на 25 березня офіційні дані щодо безробіття не показують реальної картини щодо цієї ситуації у області в період карантину, а отже не можна говорити про ріст безробіття чи зменшення, порівняно з цим періодом минулого року. 

"Статистика наразі не відбиває реальну ситуацію. Не можна стверджувати, що чисельність безробітних зменшилась, адже Центр з 17 березня працює дистанційно. Тобто зараз, в період карантину, ми приймаємо документи, опрацьовуємо їх, але в базу даних цю інформацію не вносимо. Абсолютно всю інформацію внесуть тоді, як тільки приймуть відповідні зміни у законодавстві" – наголосила Ольга Федик.

За її словами, наприкінці минулого і на початку цього року у Центрі зайнятості зафіксували тенденцію до зростання безробіття, а одною з причин назвала скорочення державних службовців та збільшення звільнень на підприємствах. На запитання, чи означає це, що громадяни, які звернулась в Центр, зможуть отримати допомогу з безробіття лише після завершення карантину, Ольга Федик уточнила, що допомога призначається і надається лише після внесення в реєстр.

Начальниця відділу організації сприяння працевлаштування Львівського обласного центру зайнятості Ірина Романяк роз'яснила, що наразі Центр лише реєструє намір особи отримати статус безробітного.

"Приймаємо документи в електронну вигляді, працюємо з ними, доповнюємо, уточнюємо. І чекаємо на внесення змін до законодавства, які б дозволили надавати статус безробітного дистанційно, без присутності особи. Наразі закон вимагає, щоб особа представила нам не копії, а оригінали документів, тому потрібна її обов'язкова присутність" – зазначила Ірина Романяк.

Однак вона додала, що статус безробітного, а відповідно і соціальні виплати, людина отримає саме з дня подачі документів, зокрема, в електронні вигляді, а не з часу приходу до Центру чи після зміни законодавства. 

У відповіді Львівського обласного центру зайнятості на запит Варіантів, за два тижні, з 11 до 25 березня 2020 року, у Центрі зайнятості офіційно зареєстрували 945 безробітних (у цей час 2019 року у Центрі зайнятості зафіксували 1 263 нових безробітних), з них 526 жінок та 419 чоловіків.

Найбільше за цей період зареєструвалися у обласному Центрі зайнятості люди, віком 30-34 років (151 особа) та 35-39 років (134 особи).

Що ж до районів, то найбільше нових безробітних стали на облік у Львівському міському центрі зайнятості – 277 осіб, у Дрогобицькому та Стрийському центрах зайнятості – по 56 осіб, Пустомитівському – 47 осіб, Жидачівському – 46 осіб, Старосамбірському – 43 особи та Самбірському – 42 особи.

Натомість, найменше нових безробітних зафівксували на Сокальщині – 5 людей, у Моршині – 6 людей, у Городку – 9 людей.

Нагадаємо, 25 березня уряд продовжив карантин в Україні до 24 квітня, а також ввів режим надзвичайної ситуації на всій території країни. З 24 березня на Львівщині ввели режим надзвичайної ситуації, а 22 березня у області було зафіксовано другий випадок коронавірусної хвороби COVID-19.

З 12 березня в Україні запровадили карантин в навчальних закладах та обмежили проведення масових заходів, також Україна закрила кордон для іноземних громадян.

Додамо, у січні цього року у області роботу шукали 17,7 тисяч безробітних, що на 1,7 тисяч осіб більше, ніж у січні 2019 року.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.