Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

коронавірус

Понеділок, 13 квітня 2020, 16:11

7 нардепів з Львівщини не голосували за спеціалізовані шпиталі і обробку даних хворих на коронавірус

коронавірус

Верховна Рада дозволила персональну обробку даних хворих на коронавірус без їх згоди і дозволила створювати спеціалізовані шпиталі.

Сьогодні, 13 квітня Верховна Рада внесла зміни до закону про захист населення від інфекційних хвороб щодо запобігання поширенню коронавірусу. "За" проголосували 332 народних депутати.

Зокрема, закон надає право створювати тимчасові заклади охорони здоров'я (спеціалізовані шпиталі, обсерватори) на час дії карантину та відповідно до потреби органам виконавчої влади, місцевого самоврядування для додаткового забезпечення надання медичної допомоги населенню з можливістю використання приміщень і майна інших закладів і установ.

"Обов'язковій госпіталізації у спеціалізовані лікарні підлягають хворі на особливо небезпечні та небезпечні інфекційні хвороби, а також особи з симптомами таких хвороб. Порядок облаштування та функціонування обсерваторів, тимчасових закладів охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталів) встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я", – йдеться у законопроекті.

Також передбачено, що заклади охорони здоров’я можуть залучати додатково, на умовах контракту медичних працівників, які мають відповідну спеціальну освіту і відповідають єдиним кваліфікаційним вимогам.

Крім цього, закон встановлює, що обсервації та самоізоляції підлягають особи, які підпадають під критерії, визначені в рішенні про встановлення карантину, а ті, хто планує залишити територію карантину до його скасування, повинні отримати довідку про можливість виїзду із зони карантину протягом інкубаційного періоду хвороби, яка видається за результатами медичного обстеження.

На період перебування в самоізоляції в спеціалізованих шпиталях особі видається листок непрацездатності.

Також на період встановлення карантину через коронавірус та протягом 30 днів з дня його скасування дозволяється обробка персональних даних без згоди особи, зокрема даних, що стосуються стану здоров’я, місця госпіталізації або самоізоляції, прізвища, ім’я, по-батькові, дати народження, місця проживання, роботи.

"У рішенні про встановлення карантину можуть визначатись особливий порядок обліку, реєстрації та обміну інформацією про випадки захворювання на період карантину. Особи, винні в неправомірному розголошенні такої інформації, притягаються до відповідальності в порядку, встановленому законом", – йдеться у законопроекті.

З львівських нардепів законопроект підтримали: Орест Саламаха (Слуга народу), Мар'ян Заблоцький (Слуга народу), Ростислав Тістик (Слуга народу), Святослав Юраш (Слуга народу), Євген Петруняк (Слуга народу), Андрій Герус (Слуга народу), Юрій Камельчук (Слуга народу), Остап Шипайло (Слуга народу), Ірина Верещук (Слуга народу), Андрій Лопушанський (Європейська Солідарність), Софія Федина (Європейська Солідарність), Михайло Бондар (Європейська Солідарність), Степан Кубів (Європейська Солідарність), Олег Синютка (Європейська Солідарність), Микола Величкович (Європейська Солідарність), Андрій Парубій (Європейська Солідарність), Микола Княжицький (Європейська Солідарність), Михайло Цимбалюк (Батьківщина), Олена Кондратюк (позафракційна), Тарас Батенко (За майбутнє), Андрій Кіт (Довіра), Павло Бакунець (Довіра), Роман Лозинський (Голос), Ярослав Юрчишин (Голос).

Були присутні у залі, але не голосували: Тарас Козак (Опозиційна платформа – За життя), Ярослав Дубневич (За майбутнє), Святослав Вакарчук (Голос).

Відсутні на пленарному засіданні: Ярослав Рущишин (Голос), Галина Васильченко (Голос), Наталія Піпа (Голос).

Утрималися: Юрій Загородній (Опозиційна платформа – За життя). 

Нагадаємо, станом на ранок у Львівській області зафіксували коронавірус у 124 особи та п'ять смертей. Львівщина знаходиться у середині рейтингу областей щодо кількості захворювання на коронавірус.

Кабінет Міністрів на початку квітня прийняв постанову, згідно із якою з 6 квітня в Україні заборонили ходити вулицями без паспорта та групою більше, ніж двоє, заборонили відвідувати парки і ходити у магазини без маски, а людям на самоізоляції та пенсіонерам дозволили виходити у магазини на відстань до двох кілометрів від дому.

Додамо, 25 березня Кабінет міністрів продовжив карантин в Україні до 24 квітня, а також ввів режим надзвичайної ситуації на всій території країни. З 24 березня на Львівщині ввели режим надзвичайної ситуації.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.