Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Микола Кузнєцов

П'ятниця, 24 квітня 2020, 11:19

Агент Кузнєцов лежатиме у Львові до Судного дня

Микола Кузнєцов

Виконком не погодив передачу рештків Миколи Кузнєцова його родичам у Росію.

Сьогодні, 24 квітня, виконавчий комітет Львівської міської ради вирішив відмовити у перепохованні праху агента НКВС Миколи Кузнєцова та передачу їх у Росію.

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

Як заявив заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко, раніше міськрада зверталася з приводу перепоховання праху Миколи Кузнєцова до Міністерство культури, молоді та спорту України, а також Служби безпеки України і Міністерства закордонних справ, адже це рішення має розгядатися на рівні держави.

У березні цього року Мінкультури надіслало міськраді листа у якому наголосили, що "будь-які офіційні контакти України із державою-агресором, в тому числі пов'язані із історичним минулим, є небажаними, оскільки можуть мати негативні суспільно-політичні наслідки. Тому розгляд питання ексгумації і передачі Російській Федерації останків Миколи Кузнєцова на даний час є недоцільним і передчасним".

Натомість у відповіді від СБУ наголошувалося, що ця інформація буде врахована при відновленні переговорного процесу щодо осіб, які утримуються на території Росії, а також анексованих Криму і Севастополі.

"Зважаючи на ці відповіді, які ми отримали, було підготовлено рішення виконавчого комітету щоби відмовити у наданні дозволу на перепоховання" – наголосив Андрій Москаленко.

Зазначимо, у лютому Львівська міськрада не погодила передачу рештків Миколи Кузнєцова його родичам, натомість У Росії запропонували викупити рештки.

Нагадаємо, ще у квітні 2019 року низка громадських організацій звернулася до міськради з проханням отримати дозвіл на ексгумацію рештків Кузнецова й віддати на перепоховання на Широкорєчєнському військово-меморіальному комплексі м. Єкатеринбурга у Росії.

Микола Кузнєцов – радянський розвідник, агент НКВC і Герой Радянського Союзу. Загинув 1944 року в селі Боратин Бродівського району на Львівщині. Він підпадає під дію закону про декомунізацію як агент ОГПУ і НКВC в 1930-1938 роках. Учасник колективізації та придушення рухів опору.

Додамо, в липні 2018 року Варіанти писали про втілення образу Миколи Кузнецова в радянському кіно.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.