Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

львівське сміття

lv.npu.gov.ua

Четвер, 21 травня 2020, 12:55

У Львові тривають обшуки у міськраді та компаніях-перевізниках через львівське сміття

львівське сміття

Правоохоронці викрили осіб, які причетні розкрадання коштів при вивезенні сміття зі Львова.

Про це повідомила прокурорка Львівської області Ірина Діденко на своїй сторніці у Facebook.

Слідство встановило, що міська рада уклала низку договорів зі превізниками щодо вивозу сміття з міста, яке мало вивозитись на офіційні сміттєзвалища на території інших областей України, однак львівське сміття виявляли на узбіччі доріг.

"Частина сміття, яке згідно з документів, мало бути вивезене до міста Тетіїв Київської області, закопувалась на державних землях сільськогосподарського призначення в Жидачівському районі. Інша частина, вночі, з дотриманням умов конспірації, вантажівками з вимкненими фарами, під контролем осіб з числа місцевого криміналітету, вивозиться до м. Коростень Житомирської області. Сьогодні вночі викрито 17 таких вантажівок, огляд яких триває" – наголосила Ірина Діденко.

За її словами, правоохоронці зібрали достатньо доказів для повідомлення про підозру керівнику комунального підприємства Жидачівського району за забруднення земель. Крім цього, тривають 23 обшуки в фірмах перевізників, що надають послуги з вивезення і утилізації, а також у міськраді.

"Під час слідства ще підлягають з’ясуванню питання обрахування сум зайво витрачених бюджетних коштів на перевезення сміття, встановлення всіх причетних осіб до привласнення бюджетних коштів та забруднення земель й природи Львівщини" – пояснила Ірина Діденко.

У прес-службі ГУ Національної поліції у Львівській області натомість зазначили, що вивезені зі Львова відходи незаконно захоронювались на Львівщині, а мали перевозитися на сміттєзвалища Київської, Житомирської та інших областей

За фактом слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст.191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та  ч.1 ст. 239 (Забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров'я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи довкілля) КК України. Санкція статей передбачає покарання – позбавлення волі від трьох до восьми років. 

Нагадаємо, у жовтні на Тернопільщині незаконно скинули 10 вантажівок львівського сміття. У вересні 2018 року на Жовківщині незаконно скидали сміття зі Львова, а у квітні цього року львівське сміття виявили на Миколаївщині між селами Устя та Рудники вантажівка вивантажила близько 120 куб.м сміття. 

А нещодавно міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що львівське сміття, яке знаходять на території інших областей, це провокація.

Додамо, з 1 липня повноваження з вивозу твердих побутових відходів повернулись до міської ради Львова від Львівської ОДА. Львівська ОДА вивозила сміття з міста з кінця червня 2017 року. 

Раніше Варіанти створили карту львівського сміття та підрахували найвіддаленіше від Львова місто України, у яке його вивозили.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.