Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівська облрада

Середа, 3 червня 2020, 11:46

Облрада вдруге закликає Шмигаля переглянути перспективний план Львівщини

Львівська облрада

Львівська обласна рада сформувала нове звернення до Кабміну з проханням переглянути перспективний план Львівщини.

Про це повідомила пресслужба Львівської облради.

Вчора, 2 червня, на позачерговій сесії Львівської обласної ради депутати обговорили стан проведення реформи децентралізації у Львівській області та заслухали доповідь голови Львівської ОДА Максима Козицького щодо підготовки проекту перспективного плану формування територій громад Львівщини, тоді, коли під стінами облради пікетували мешканці Львівщини з вимогою в обласної влади не ліквідовувати вже створені ОТГ.

За підсумками обговорення депутати проголосували за звернення до Кабінету Міністрів України щодо перегляду цього перспективного плану.

"Депутати Львівської обласної ради, представляючи спільні інтереси територіальних громад села, селища, міста чи їх громад, висловлюють своє невдоволення щодо затвердженого Кабінетом Міністрів України 27 травня 2020 року перспективного плану формування територій громад Львівської області, який подала Львівська обласна державна адміністрація.

Вважаємо, що права й можливості місцевого самоврядування були обмеженими в процесі проведення реформи децентралізації на Львівщині, а також внаслідок внесення змін до Закону України "Про добровільне об’єднання територіальних громад" щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей. 

В обласних рад України забрано повноваження щодо схвалення перспективних планів, таким чином усунено представників територіальних громад, обраних на виборах саме задля донесення думки місцевого населення", – йдеться у зверненні.

Депутати заявили про порушення вимог законодавства щодо добровільного волевиявлення територіальних громад під час формування проєкту перспективного плану, а також не враховано позицію громад та органів місцевого самоврядування щодо об’єднання з тими чи іншими громадами.

"Беручи до уваги критичну ситуацію, що склалася на Львівщині, закликаємо Президента України і Верховну Раду України втрутитися в ситуацію та зобов’язати Кабінет Міністрів України переглянути перспективний план формування територій громад Львівської області, затверджений 27 травня 2020 року, взявши до уваги пропозиції територіальних громад", – йдеться у зверненні", - резюмовано у зверненні.

Зазначимо, 27 травня Кабмін затвердив перспективний план розвитку Львівської області за поданням Львівської ОДА, який передбачає створення Львівської ОТГ у форматі "великого Львова". Експерти вважають, що перспективний план Львівщини розробили з порушеннями і без консультацій з громадськістю.

Протестуючи проти цього рішення, вчора представники приміських громад Львова, яких мають об'єднати зі Львовом, заявили, що звертатимуться у Раду Європи.

Додамо, у березні цього року Львівська облрада вже зверталась до уряду щодо з проханням переглянути перспективний план Львівщини.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.