Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Володимир Квурт

Вівторок, 2 червня 2020, 13:59

Дев'ять громад звертатимуться у Раду Європи щодо насильного об'єднання зі Львовом

Володимир Квурт

Представники приміських громад Львова звернулися до Максима Козицького щодо внесення змін до перспективного плану Львівщини.

Сьогодні, 2 червня, під час сесії Львівської обласної ради міський голова Винник Володимир Квурт зачитав звернення приміських громад Львова до голови Львіської ОДА Максима Козицького щодо необхідності негайного внесення змін до перспективного плану формування громад Львівської області.

Як йдеться у зверненні, перспективний план розвитку Львівської області, затверджений Кабміном за поданням Львівської ОДА ще 27 травня, розроблено з грубими порушеннями Конституції України, міжнародних актів щодо місцевого самоврядування, без проведення належного громадського обговорення та без дотримання Методики формування спроможних територіальних громад.

У документі наголошується, що цей перспективний план ігнорує позицію мешканців багатьох населених пунктів і передбачає насильницьке включення їх до об'єднаних територіальних громад. Зокрема місто Винники, місто Дубляни, селище Брюховичі, село Рясне-Руське, село Гряда, село Малехів, село Бірки висловились проти об'єднання у Львівську територіальну громаду, а села Домажир та Ясниська проти об'єднання у Івано-Франківську територіальну громаду.

"Конституцією України (стаття 140), передбачено можливість лише добровільного об'єднання жителів кількох сіл в одну територіальну громаду. Примусове об'єднання територіальних громад не відповідає Конституції України. Статтею 5 Європейської хартії місцевого самоврядування передбачено охорону територіальних кордонів органів місцевого самоврядування. Зміни територіальних кордонів органів місцевого самоврядування не можуть здійснюватися без попереднього з'ясування думки відповідних місцевих громад, можливо шляхом проведення референдуму, якщо це дозволяється законом" – йдеться у зверненні.

Натомість, як вказано у документі, під час розроблення та затвердження цього перспективного плану було повністю проігноровано позицію мешканців територіальних громад й здійснюється насильне приєднання сіл, селищ та міст до складу Львова та інших ОТГ.

"При цьому, як до Львівської обласної державної адміністрації так і до Кабінету Міністрів України, було доведено чітку позицію мешканців про небажання об'єднуватись із Львовом, та про прийняті місцевими радами рішення про створення самостійних Винниківської, Брюховицької та Дублянської територіальних громад" – йдеться у зверненні.

Тому, як вказано у документі, мешканці сіл і міст готові проводити масові протести, бойкоти, безстрокові акції та оголошувати голодування й вимагають призначення та проведення місцевого референдуму з цього питання. 

"Вимагаємо: негайно розробити та подати на затвердження Кабінету Міністрів України зміни до Перспективного плану формування громад Львівської області, якими врахувати результати реального громадського обговорення та реальну позиції територіальних громад області щодо формування та об'єднання територій громад, зокрема передбачити утворення Винниківської, Брюховицької, Дублянської, територіальних громад"  йдеться у зверненні.

Під зверненням підписалися: селищний голова смт. Брюховичі Володимир Доманський, міський голова м. Дубляни Василь Попович, сільський голова с.Гряди Михайло Василина, депутат Домажирської сільської ради Володимир Наконечний, сільський голова с. Бірки Володимир Кульчицький, сільський голова с.Малехів Володимир Сеньковський, сільський голова с.Грибовичі Ігор Питель, сільський голова с. Рясне-Руське Емілія Смокоровська та міський голова м. Винники Володимир Квурт. 

Зазначимо, сьогодні вранці під будівлею Львівської обласної ради зібралися півсотні мітингувальників, які протестували проти ліквідації ОТГ, які не увійшли у перспективний план розвитку Львівської області.

Зазначимо, ще на початку квітня Мінрегіон затвердив перспективний план Львівської ОДА щодо поділу Львівщини на шість районів: Львівський, Дрогобицький, Червоноградський, Стрийський, Самбірський, Золочівський. Цей план передбачає затвердити Львівську ОТГ у форматі "великого Львова". Відповідно до проекту, об'єднана Львівська ОТГ включатиме, окрім Львова, ще 15 міст і сіл. Експерти вважають, що перспективний план Львівщини розробили з порушеннями і без консультацій з громадськістю.

Через це Брюховицька селищна рада направила звернення до уряду з проханням підтримати утворення Брюховицької ОТГ, а 25 травня представники Брюховичів та Винників організували пікет перед Офісом президента з вимогою підтримати створення власних ОТГ.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.