Вул. Широка у Львові може стати вул. ім. Олеся Гончара

П'ятниця, 7 грудня 2012, 12:30

Управління культури Львівської міськради пропонує перейменувати вул. Широку у Львові на вул. імені Олеся Гончара і звернулося з цією інформацією до Львівської облради.

Про це сьогодні, 7 грудня, Варіантам розповів голова постійної комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та засобів масової інформації Львівської облради Орест Шейка.

За його словами, комісія отримала лист з пропозицією перейменувати вулицю від начальника управління культури Львівської міської ради.

«До нас прийшов лист з такою пропозицією, але є комісія з перейменування вулиць, ми направили їм цей лист для розгляду», – розповів Шейка.

Він додав, що, на його думку, в таких питаннях слід враховувати думку громадськості, оскільки іноді нейтральна назва вулиці на зразок «Вишнева», може бути кращою, ніж коли вулиці присвоюють звання якогось героя.

Довідка:

Вул. Широока – вулиця в Залізничному районі Львова на Левандівці. Простягається від вулиці Естонської до Роксоляни.

З 1926 року вулиця називалася Шевченка на честь українського письменника Тараса Шевченка. У 1933 році була перейменована на Блакитної армії на честь польського військового формування, утвореного у Франції 1917 року. Перейменування відбулося для уникнення плутанини після приєднання села Левандівка до Львова, де вулиця Шевченка вже була. За часів німецького окупаційного режиму в 1943 році вулицю перейменували на Льокштрассе. У липні 1944 року назву Блакитної армії було повернуто. 1946 року отримала сучасну назву Широка.

Олесь Гончар (1918-1995) – український радянський письменник, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Сталінської премії (1948), перший лауреат премії імені Тараса Шевченка (9 березня 1962), голова Спілки письменників України (1959–1971), академік НАН України (1978).

Мітки: вулиця широка, олесь гончар, перейменування