Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

прибирання міста

Четвер, 28 січня 2021, 11:05

У Львові використовуватимуть кавову гущу для боротьби з ожеледицею

прибирання міста

Доріжки у парках Львова вирішили посипати кавовою гущею для боротьби з ожеледицею.

Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

У парку "700-річчя Львова" планують впровадити пілотний проект із використання кавової гущі для боротьби із ожеледицею. Таку ініціативу запропонувала радниця міського голови Львова Ірина Оршак.

"Ми у пошуках екологічних альтернатив для боротьби з ожеледицею, адже є багато зауважень від містян, що піскосуміш потім залишається на весняний та літній періоди і з нею складно поборотись, а соляні розчини, мабуть, через свою активність не зовсім підходять для власників домашніх улюбленців, в них застереження стосовно її використання. Тому виникла ідея спробувати боротись із ожеледицею кавовою гущею" – наголосила Ірина Оршак.

За її словами, кавова гуща після використання має абразивні властивості, не шкодить зеленим насадженням та не потребує збору після використання.

"Ми хочемо цього тижня зустрітись із мережею кав’ярень, яка погодиться нам надавати такий ресурс безкоштовно. Під дією сонця, кавова гуща, за рахунок того, що вона чорного кольору, поглинає в себе тепло, не відбиваючи, а поглинаючи промені. За рахунок цього вона також бореться з ожеледицею.

Вирішили зробити цей пілотний проект у Львові саме на території парків. Пізніше двірники просто зметуть кавову гущу, коли розтопиться сніг, туди, де у парку є зелена рослинність. Тобто гущу не потрібно прибирати, вивозити чи утилізовувати" – пояснила Ірина Оршак.

Нагадаємо, у травні 2018 року львівські депутати підтримали петицію про відмову у Львові від використання піскосуміші. У влади міста вимагали: для посипання вулиць використовувати лише чисту сіль або знайти нешкідливі для взуття і лап тварин реагенти; на пішохідній частині використовувати лише механізоване прибирання; використовувати дрібні камінців, що вмерзають в сніг і створюють надійне зчеплення з підошвами взуття. 

У зв'язку з цим у Галицькому районі Львова застосовувавали нові реагенти, пішуфіт і кальцій хлорид, на які витратили на 4 млн грн, а для посипання вулиць інших районів Львова закупили піскосуміш.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.