Зміст статті

12 травня 2021олександр ковальчук

Тонка "Плач" (2021)

Зачароване коло місцевого інді-попу на новому мініальбомі колективу Тонка.

Третій мініальбом гурту Тонка, де постійно чогось бракує для остаточного розкриття потенціалу цього колективу.

Гурт Тонка з лейбла Івана Дорна Masterskaya на попередніх EP "Так треба" та "Таємна зброя" подекуди був цікавішим та хитрішим, ніж сама Джамала зі своїм боягузливим репертуаром. І це ще той феномен на місцевих теренах, де подібні колективи не мають навіть приблизно хоча б йоти джамалиного хайпу. Також тішить й те, що колектив Тонка – це точно не співачка BALLI зі своїм EP "Ранок" (2021). Десь на віддалі біля Тонка можна згадати американський колектив Poliça та британців Mount Kimbie, особливо після альбому "Love What Survives" (2017).

На третьому своєму EP "Плач" Тонка поки що лише намагається наздогнати гурт [O] та колектив Дао Парк. Фронтменка Олена Карась вже мала б стати десь поруч з альбомом "Подорож" (2020) від Дао Парк, але їй постійно чогось бракує, щоб вийти з якогось зачарованого кола аж занадто дорнівських стандартів. Наприклад, аж занадто шаблонний трек "Стежка", де можна згадати про харківський колектив Lюк. Схоже, що тільки Дорн там може безболісно ходити туди-сюди.

Все це наче добре ("Києвиця"), але в Дао Парк наразі лучче. Ніби все на місці ("Вуалі"), але от про спокен-ворд варто відразу забути на всіх треках, а деяких інтонацій краще позбутися взагалі назавжди.

На хітовому треці "Плач" ламані ритми гурту Тонка лише намагаються наздогнати надзвичайно гнучку поезію Миколи Вінграновського, їхні інтонації та текст постійно запізнюються за ним, вони занадто прямолінійні для такого тонкого лірика як Вінграновський. Поблизу інтиму Тонка намагається дати якоїсь епіки (сюди б, звичайно, Майка Мілоша з Rhye), причитання ще більше штовхають "Плач" на територію вульгарної попси від Kazka, зайвий спокен-ворд ніби навіщось змагається з нев'янучим хітом Tic Tac Toe "Warum", і лише приспів вигрібає цей трек потрібним поетичним суголоссям.

Колектив Тонка має все для того, щоб бути в топах, але їм нарешті вже треба вийти з того зачарованого кола місцевого інді-попу з його змученими кліше.

Автор: олександр ковальчук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.