Цимбалюк про банкрутство Укрзалізниці: бездіяльність Наглядової ради та відповідальність прем’єра

Середа, 26 травня 2021, 14:37

Слідча комісія ВРУ визнала керівництво та членів Наглядової Ради Укрзалізниці некомпетентним та рекомендувала уряду звільнити їх.

30 квітня 2021 року Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України (ТСК) з оцінки критичного стану АТ «Українська залізниця» визнала керівництво та членів Наглядової Ради компанії некомпетентним та рекомендувала уряду звільнити їх через неефективність.

Якою буде відповідальність прем’єр-міністра Дениса Шмигаля в разі, якщо уряд не почує парламентарів – в коментарі УНН розповів народний депутат Ураїни від ВО «Батьківщина» Михайло Цимбалюк, інформує прес-служба Львівського обласного партосередку.

«Ми живемо у парламентсько-президентській республіці, де уряд формує Верховна Рада України. Президентська монобільшість голосувала за призначення всіх міністрів, і з парламенту контрольних функцій ніхто не знімав», – зазначив Михайло Цимбалюк.

За його словами, якщо уряд проігнорує вимогу народних депутатів, тоді прем’єр-міністра Дениса Шмигаля викличуть на звіт у парламент.

«Уряд мав би проаналізувати, чому прибуткове підприємство стало збитковим. Де раніше був Кабмін? Чому він просто спостерігав за тим, як Укрзалізниця банкрутує. Верховна Рада мала б заслухати прем’єр-міністра з цього питання, проаналізувати його виступ і прийняти рішення, чи відповідає він займаній посаді», – наголосив Михайло Цимбалюк.

На його переконання, рішення ТСК щодо звільнення членів Наглядової Ради «Укрзалізниці» цілком доречне, але також треба оцінити їх роль у банкрутстві державної компанії.

«У розвинених державах зарплати членів Наглядових рад залежать від продуктивності і якості роботи підприємства. Якщо це прибуткова галузь – вони отримують бонуси і премії, якщо збиткова – то ні. У мене питання – а де була наша Наглядова рада?» – додав Михайло Цимбалюк.

Нардеп вважає за необхідне не тільки звільнити наглядову раду, а й скерувати матеріали до правоохоронних органів аби проаналізувати вплив і роль Наглядової ради банкрутство підприємства.

«Потрібно також з’ясувати, за що члени Наглядової ради «Укрзалізниці» отримували такі високі зарплати», – підсумував Цимбалюк.

Як відомо, ТСК з оцінки критичного стану «Укрзалізниці» розпочала свою діяльність у січні цього року. Відтоді свої посади залишили голова правління компанії Володимир Жмак, член правління Іраклі Езугбая та міністр інфраструктури Владислав Криклій.

На наступному засіданні ТСК розгляне питання боротьби з корупцією в «Укрзалізниці», зокрема надасть оцінку ефективності НАБУ.

Прес-реліз

Мітки: во батьківщина, Михайло Цимбалюк, новини львова