Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

земельна ділянка

Четвер, 1 липня 2021, 10:30

В Україні стартував продаж землі сільськогосподарського призначення

земельна ділянка

З 1 липня українці можуть легально купувати і продавати землю сільськогосподарського призначення.

Сьогодні, 1 литпня, в Україні набув чинності закон про ринок земель сільськогосподарського призначення, який Верховна Рада ухвалила 31 березня 2020 року. 

Закон передбачає, що в Україні з другого півріччя 2021 року, з 1 липня, скасовується дія мораторію на продаж аграрної землі, який діяв, з перервами, з 1917 року. 

На першому етапі землю зможуть купувати тільки громадяни України. Розмір купівлі обмежений 100 га, однак з 1 січня 2024 року максимальна площа буде збільшена до 10 000 га.

Також з 1 січня 2024 року купувати землю зможуть юридичні особи. Площа буде обмежена розміром 10 000 га. 

Закон визначає, що купувати землю зможуть тільки громадяни України або компанії, власниками яких є українці. Іноземним громадянам та юридичним особам заборонено купувати землі сільськогосподарського призначення. Крім того, їм заборонено набувати у власність частки в статутному капіталі юридичних осіб, які є власниками земель. Допуск іноземців можливий тільки після проведення всеукраїнського референдуму. Однак іноземці як і раніше можуть брати землю в довгострокову оренду.

Відповідно до закону, до 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених власникам земельних паїв, не може бути меншою за їх нормативну грошову оцінку (28 тисяч гривень за гектар).

Розрахунки будуть проводитися в безготівковій формі. При цьому не можна укладати договори про купівлю-продаж землі, якщо у покупця відсутні документи про джерела походження коштів на покупку. Для продажу земельної ділянки у власника повинен бути його кадастровий номер, зареєстроване право власності та виписка з Держреєстру прав власності (у паперовому або електронному вигляді).

Покупців власників землі будуть перевіряти нотаріуси. Така перевірка включатиме, зокрема: встановлення особи покупця земельної ділянки сільськогосподарського призначення; встановлення кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи; перевірку на санкції; визначення загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності покупця.

За результатами проведеної перевірки набувача нотаріус складатиме протокол, в якому зазначатиметься інформація про відповідність/невідповідність вимогам Земельного кодексу України.

Зазначимо, за даними Міністерства аграрної політики, всього в Україні 41,3 мільйонів га сільськогосподарських угідь.

Додамо, наприкінці квітня цього року нардепи ухвалили закон щодо проведення земельної децентралізації, а у травні – закон щодо онлайн-торгів державною землею, необхідний для завершення земельної реформи.

Згідно з соцопитуваннями, проведеними на початку жовтня 2019 року, третина українців вважала, що запровадити продаж с/г земель можна тільки після всеукраїнського референдуму. Крім цього, у січні 2020 року у Львові протестували проти відкриття ринку землі.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.