Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Львівгаз

П'ятниця, 3 вересня 2021, 12:00

Мешканці деяких будинків Львова більше місяця залишаються без газу

Львівгаз

У місті збільшилася кількість будинків, яким "Львівгаз" відімкнув газопостачання через борги.

Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Станом на 2 вересня на "Гарячу лінію міста Львова" надійшли звернення від мешканців 38 багатоквартирних будинків, яких АТ "Львівгаз" відімкнув від газопостачання.

Мешканці цих будинків стверджують, що у "Львівгазі" такі відімкнення пояснюються необхідністю ліквідації витоків газу, а насправді мають на меті спонукати окремих споживачів погашати заборгованість.

Як наголосила заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк, динаміка звернень мешканців на "Гарячу лінію міста" щодо відключень будинків від газу зростає, деякі з них вже декілька тижнів є без газопостачання.

"Причини щодо відключення є різні. Бачимо, що 50% будинків відключені через борги, а 50% – з технічних причин. За інформацією з Гарячої лінії, 36 днів немає газу у будинку на вул. Крушельницької, 25, 27 днів без газу будинок на вул. Ясна, 28а, 6 днів без газу будинок на вул. Зелена, 40. Решта будинків без газу більше двох днів" – наголосила Маруняк.

За її словами, наступного тижня міськрада організує виїзди спільно з управлінням надзвичайних ситуацій та поліцією, щоб перевірити справжню причину відключення від газу цих будинків.

"Якщо у мешканця будинку є борг, то згідно з вимогами чинного законодавства, ПАТ "Львівгаз" має скерувати попередження про добровільну сплату боргу, може скласти графік розтермінування погашення заборгованості. Якщо людина не сплачує добровільно і не складає графіку розтермінування, тоді подати заяву до суду. І лише за рішенням суду і через виконавчу службу стягувати заборгованість, а не відключати цілий будинок від газу" – пояснила Ірина Маруняк.

Нагадаємо, у червні на засіданні виконавчого комітету Львівської міської ради міський голова Львова Андрій Садовий доручив звернутися до правоохоронців через масові відключення газу львів’янам.

Натомість у "Львівгазі" заявляли, що відключення будинків від газопостачання відбувається лише через технічні порушення і аварійні ситуації.

А у липні НКРЕКП оштрафувала АТ "Львівгаз" на 425 тисяч за порушення прав споживачів та зобов’язала врегулювати усі виявлені під час перевірки порушення. А у квітні АМКУ оштрафував АТ "Львівгаз" на 75 мільйонів гривень за зловживання монополією. У березні посадовців "Львівгазу" викрили на махінаціях із використанням газу та створенням боргів споживачам.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.