Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

теплопостачання

Середа, 27 жовтня 2021, 10:57

Львівська ОДА звинуватила депутатів у зриві опалювального сезону для комунальних установ

теплопостачання

Львівська ОДА звинуватила депутатів облради у відмові розподілили 49 мільйонів гривень з бюджету на тепло для комунальних установ області.

Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Станом на сьогодні всі комунальні установи Львівської обласної ради залишаються без тепла. Це обласні лікарні, ліцеї та інші освітні заклади, дитячі будинки, заклади культури.

Львівська облрада повинна була дофінансувати різницю у ціні енергоносія, однак засідання сесії не відбулося у зв'язку з поширенням Covid-19 серед депутатів.

"Щороку у свій бюджет комунальні установи закладають кошти на енергоносії. Торік на літо це було 4 грн/м³, а на осінньо-зимовий період - 7 грн/м³. Цьогоріч йшлося про 8-10 грн/м³. Такої масштабної "газової" агресії та шантажу Росії щодо цілої Європи, та України в тому числі, ніхто не передбачав. Однак вона сталася, і ринкова ціна газу в Україні виросла до 33-35 грн/м³. Через меморандум між урядом, представниками органів місцевого самоврядування та Нафтогазом, ціну на енергоносії в опалювальному сезоні 2021-2022 вдалося зафіксувати у розмірі 16,5 грн/м³ з ПДВ та транспортуванням" – пояснив перший заступник голови Львівської ОДА Андрій Годик.

За його словами, різницю між планованими 8-10 та 16,5 грн/м³ намагалися  компенсувати обласним комунальним установам до кінця року. З майже 150 млн грн, на які перевиконано обласний бюджет, станом на жовтень, для дофінансування енергоносіїв до кінця року всім установам потрібно близько 49 млн грн.

"Проте позиція фракції ЄС у Львівській обласній раді цього року інша. Зокрема, голова бюджетної комісії Володимир Квурт запропонував залишити ці 49 млн грн нерозподіленими невідомо доки і для чого. А потім ціла фракція зігнорувала засідання Львівської обласної ради, пославшись на ситуацію з коронавірусом. Тому наразі укласти контракт з постачальником газу та оплатити енергоносії до кінця року бюджетні установи, які перебувають під опікою обласної ради, не можуть" – заявив Годик.

Натомість голова бюджетної комісії, депутат Львівської обласної ради від Європейської Солідарності Володимир Квурт пояснив, що запропонував залишити ці 49 млн грн нерозподіленими до моменту укладення угод з Нафтогазом, адже без цього не зрозуміло як будуть витрачені ці кошти та чи достатньо їх для проходження опалювального сезону.

Квурт наголосив, що відтермінування коштів не призведе до припинення подачі тепла в комунальні підприємства області.

"Підписано меморандум між Кабінетом міністрів і місцевим самоврядування, де передбачається про компенсацію в наступному році 4% ПДФО, і хоча ці цифри за розрахунками не перекриють видатків на газ, але це той крок, який зробили. Що стосується обласної ради, то таких пропозицій компенсації не надходило і відповідно нам пропонується закрити власним ресурсом. Якщо я правильно розумію, то вирішується питання компенсації з бюджету для того, щоб цей ресурс надійшов в регіон. І це мені видається абсолютно справедливим. Готуючись до цієї сесії ми бачимо, що в нас фактично складають видатки, які після оплати нам не повернуться" – розповів Володимир Квурт.

Депутат додав, що наразі жодне комунальне підприємство Львівської облради не уклало договір з Нафтогазом, отож тепла вони не отримують. 

Нагадаємо, для незмінності тарифів у 2022 році держава передасть і спрямує до місцевих бюджетів ПДФО у розмірі 4%, тобто додатково не менше 11 млрд грн. В основі цього меморандуму домовленість про те, що місцева влада не буде підвищувати тарифи на тепло та гарячу воду в цьому опалювальному сезоні.

Додамо, раніше міський голова Львова заявляв, що підписаний меморандум щодо незмінних цін на тепло призведе до втрати 500 млн грн з бюджету Львова, натомість міськрада очікує на 300 млн у якості ДФРР.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.