Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Ірина Гримак

П'ятниця, 29 жовтня 2021, 11:10

У багатьох громадах Львівщини склалась критична ситуація із теплопостачанням – Гримак

Ірина Гримак

У громадах області, де є багато соціальних і культурних комунальних установ, виникають серйозні проблеми із пошуком коштів на теплопостачання.

Про це повідомила голова Львівської обласної ради Ірина Гримак на своїй сторінці у Фейсбуці.

У ефірі ток-шоу "Прямим текстом із Юрієм Луценком" Ірина Гримак зазначила, що станом на сьогодні ціна для комунальних установ на газ, що користуються послугами підприємств теплоенерго чи мають власні газові котельні, в середньому становить 18 грн за куб.м, тоді як у бюджетах було закладено 6 грн за куб.м.

"Уряд обіцяв, але так і не уклав жодної угоди на постачання газу за фіксованими цінами з комунальними підприємствами, які мають власні котельні на газі. У громадах Львівщини, де є чимало шкіл, лікарень та інших соціальних і культурних комунальних установ, виникають серйозні запитання щодо того, де взяти кошти на видатки за газ, які не передбачали їхні бюджети. А тому керівники громад нині мають визначатися з розподілом незначних коштів, які вони заробили: або на покриття нестачі державної субвенції в освітній сфері, тобто на зарплати вчителів, або на незаплановані видатки за газ" – наголосила Ірина Гримак.

Однак вона зазначила, що більшість сьогоднішніх громад перейшли на альтернативні джерела теплопостачання.

"Більшість сьогоднішніх громад наших, не враховуючи великих міст, давно перейшли на альтернативні джерела теплопостачання. І сьогодні це достатньо різко зняло напруження стосовно постачання газу теплогенеруючим компаніям" – пояснила Гримак.

Натомість, за її словами, у області є такі міста, як Дрогобич, де існує величезна потреба у додаткових коштах на теплопостачання, однак міський бюджет не має такого фінансового ресурсу.

"Є звичайно такі громади – це гірські території і не гірські території, де ще є об'єкти, які опалюються від газу. Всі бюджети, повністю до нуля будуть вичищені" – додала Гримак.

Нагадаємо, 11 жовтня, обласна комісія ТЕБ і НС визнала надзвичайною ситуацію із відсутністю газопостачання бюджетних установ, більшість із яких не уклали договорів на постачання природного газу.

Тому станом на кінець жовтня всі комунальні установи Львівської обласної ради залишаються без тепла. Облрада повинна була дофінансувати різницю у ціні енергоносія для цих закладів, однак це рішення відтермінували до моменту укладення угод з Нафтогазом, щоб було зрозуміло, скільки коштів необхідно для проходження опалювального сезону.

Додамо, 30 вересня місцева влада, "Нафтогаз" та уряд підписали меморандум щодо незмінних цін на тепло для населення протягом опалювального сезону, згідно із яким, щоб частково компенсувати витрати із бюджет громад, у 2022 році держава передасть до місцевих бюджетів податок на доходи фізосіб у розмірі 4% – не менше 11 млрд грн.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.