Суд визнав протиправним приєднання села Рясне-Руське до Львова

П'ятниця, 24 грудня 2021, 10:58

Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправним приєднання Рясне-Руської сільської ради до складу Львівської ОТГ.

Про це повідомило "Еспресо.Захід".

Вчора, 23 грудня, Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправним та скасував розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 року №718-р "Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Львівської області" в частині включення Рясне-Руської сільської ради Яворівського району Львівської області до складу Львівської ОТГ з адміністративним центром у м. Львів.

Як йдеться у рішенні суду, Рясне-Руська сільська рада звернулася з позовом, у якому просила визнати протиправним та скасувати розпорядження Кабінету Міністрів України щодо включення їх до складу Львівської ОТГ.

У сільській раді зазначили, що їх приєднали без проведення консультацій з уповноваженими представниками сільської ради, а також з порушенням Європейської хартії місцевого самоврядування та принципу добровільності об’єднання територіальних громад.

"Виходячи з встановлених судом обставин, суд дійшов до висновку, що Рясне-Руською сільською радою висловлено заперечення проти об’єднання з Львівською ОТГ, що не співвідноситься з принципом добровільності, який, за визначенням, вимагає активної або мовчазної згоди, однак відповідачем, без жодних обґрунтувань, не враховано таку незгоду, що, своєю чергою, має наслідком порушення прав та охоронюваних законом інтересів Рясне-Руської сільської ради" − йдеться у рішенні суду.

Додамо, суд зауважив, що в чинному законодавстві відсутній правовий механізм захисту порушених прав територіальних громад, якщо вони вважають включення їх до складу спроможної територіальної громади безпідставними.

Нагадаємо, на початку грудня апеляційний суд визнав законним рішення про виключення Дублян зі складу Львівської ОТГ.

А у липні апеляційний суд залишив без змін рішення суду першої інстанції, який скасував рішення уряду про внесення Малехівської громади до складу Львівської ОТГ.    

Додамо, у липні 2020 року суд визнав протиправною бездіяльність Львівської ОДА щодо врахування інтересів Малехівської сільради та постановив виключити громаду зі складу Львівської ОТГ.

Зазначимо, у червні 2020 року уряд опублікував перспективний план розвитку Львівської області, затверджений за поданням Львівської ОДА ще 27 травня, який передбачає створення Львівської ОТГ у форматі "великого Львова" й який, як вважають експерти, розробили з порушеннями і без консультацій з громадськістю.

Мітки: децентралізація, Львівська ОТГ, новини львова, Рясне-Руське, сільська рада, суд, судові рішення