Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Михайло Фрідман

Понеділок, 13 червня 2022, 16:19

Суд заарештував активи Моршинської

Михайло Фрідман

Арешт на активи "Моршинської" наклали через російських власників компанії.

Суд заарештував акції та кошти на суму 53,4 млн грн у компанії з виробництва та реалізації мінеральної води, яка належить російському олігарху.

Про це повідомила пресслужба Бюро економічної безпеки.

Ухвалою слідчого судді накладено арешт на корпоративні права компанії у вигляді цінних паперів та грошових коштів, які є частками статутного капіталу підприємства на загальну суму 53,4 млн грн. Слідство встановило, що підприємство через кіпрські компанії належить олігарху з Росії. 

За даними слідства російські бізнесмени намагались уникнути можливих санкцій та вилучення прав власності, передбачених законодавством України. Зокрема за фіктивними угодами планували вивести зі своєї власності активи, розташовані на території України, - стверджує БЕР.

Українські ЗМІ стверджують, що йдеться про російського олігарха Михайла  Фрідмана, який перебуває під санкціями США, ЄС та Британії.

Нагадаємо, в Україні Михайло Фрідман з партнерами Германом Ханом та Пьотром Авеном володіє компанією IDS Group Ukraine, "дочкою" міжнародної групи IDS Borjomi International (входить до "Альфа-груп"). На ринку, крім того, що компанія є ексклюзивним імпортером води "Боржомі" в Україні, вона представлена низкою брендів, зокрема, водами "Моршинська" та "Миргородська". 

Михайло Фрідман – російський олігарх, уродженець Львова, який з 28 лютого цього року потрапив під санкції Євросоюзу, а з 15 березня – під санкції Великої Британії, у квітні він обрав довірену особу, яка розпоряджатиметься його акціями в Альфа-банку та планує докапіталізувати Альфа-банк Україна на 1 мільярд доларів.

Михайло Фрідман та інші власники українського Альфа-банку планують його перейменувати, щоб не асоціюватися з російським. Також НБУ дозволив Альфа-банку й надалі працювати в Україні.

В Україні триває досудове розслідування кримінального провадження за фактом легалізації майна, одержаного Фрідманим злочинним шляхом -  "Альфа-банку Україна". Раніше суд накладав низку арештів на кошти офшорів Фрідмана та партнерів – зокрема, на суму 12,4 млрд грн та 470 млн грн.

Українська філія російського банку Альфа-банк Україна з 2011 до 2018 року була титульним спонсором фестивалю Alfa Jazz Fest, який з 2018 року називається Leopolis Jazz Fest.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.